petek, 12. avgust 2022

Mednarodni orkester Ljubljana in Slovenski mladinski orkester na Ljubljana Festivalu

Odkar je Mednarodni orkester Ljubljana nastopil v nekaterih večjih evropskih mestih, se čedalje bolj uveljavlja tudi med umetniki. Njegov repertoar zajema tako simfonična dela dunajske klasike in romantike kot sodobna dela 20. in 21. stoletja. Na jubilejnem 70. Ljubljana Festivalu bo nastopil 16. avgusta ob 20.30 v Poletnem gledališču Križank. Slovenski mladinski orkester na Ljubljana Festivalu že tradicionalno predstavlja programe, ki povezujejo klasično glasbo v večžanrske koncerte. Po sodelovanju z Vladom Kreslinom, Balladerom, Jadranko Juras, Emkejem in skupino Katalena bo 25. avgusta ob 20.30 v Poletnem gledališču Križank nastopil z družino Krajnčan, prežeto z umetnostjo.



Mineva deset let od ustanovitve Mednarodnega orkestra Ljubljana, ki deluje pod umetniškim vodstvom Žive Ploj Peršuh. Združuje mlade glasbenike iz več kot petintridesetih držav, ki z igranjem v simfoničnem orkestru in sodelovanjem s priznanimi profesorji, dirigenti in solisti pridobivajo neprecenljive izkušnje. Orkester bo izvedel Simfonijo št. 5 Gustava Mahlerja v interpretaciji dirigenta Osvalda Ferreira, ustanovitelja in glavnega dirigenta Portugalskega filharmoničnega orkestra, ki se je mojstril tudi pod mentorstvom Claudia Abbada.

(16. 8., 20.30, Križanke)

V Sloveniji od leta 2019 deluje Slovenski mladinski orkester, v katerega so vključeni mladi glasbeniki med 12. in 22. letom. Namenjen je dinamičnemu ustvarjanju v glasbi, navduševanju za glasbeno umetnost in napredovanju mladih glasbenikov. Orkester deluje pod umetniškim vodstvom ustanoviteljice dirigentke Žive Ploj Peršuh. Tokratni program bo predstavil člane umetniške družine Krajnčan, na koncertu pa bo slišati tudi dela angleškega skladatelja Gustava Holsta in mehiškega skladatelja Arturja Márqueza.

(25. 8., 20.30, Križanke)

Foto: Darja Štravs Tisu