sreda, 24. avgust 2022

Izvrstni prireditvi slovenske produkcije #video

Festival Ljubljana konec avgusta predstavlja dve izvrstni prireditvi slovenske produkcije. V četrtek, 25. avgusta, bomo gostili nadarjene mlade glasbenike Slovenskega mladinskega orkestra pod vodstvom Žive Ploj Peršuh, pridružila pa se jim bo tudi družina Kranjčan. V prihodnjem tednu, 30. avgusta, pa si bomo premierno ogledali film Gajin svet 2, nadaljevanje mladinske uspešnice iz leta 2018. Obe prireditvi bosta v Poletnem gledališču Križank na sporedu ob 20.30 uri.


 Mladinski orkestri – kot je v mednarodnem okolju na primer Mladinski orkester Gustava Mahlerja – so namenjeni dinamičnemu ustvarjanju v glasbi, navduševanju za glasbeno umetnost in umetnost sploh, tkanju prijateljskih vezi in napredovanju mladih glasbenikov. Tudi na Slovenskem od leta 2019 deluje Slovenski mladinski orkester, v katerega so vključeni mladi med 12. in 22. letom. Pod umetniškim vodstvom ustanoviteljice dirigentke Žive Ploj Peršuh je SMO nastopil na Mednarodnem orkestrskem maratonu nacionalnih mladinskih orkestrov z vsega sveta, bil pa je tudi eden izmed 14 orkestrov, ki so na odmevni podnebni konferenci v Glasgowu (COP26) v sklopu mednarodne iniciative Vivaldi: (Uncertain) Four Seasons izvedli algoritemsko spremenjene Štiri letne čase A. Vivaldija. Vsakoletne raznovrstne programe pripravljajo na večdnevni poletni rezidenci (POK – poletni orkestrski kamp) pod vodstvom vodilnih profesionalnih orkestrskih glasbenikov, ki jih po koncu srečanja tudi javno izvedejo. Tokratni program bo predstavil člane umetniške družine Krajnčan, na koncertu pa bo slišati tudi dela angleškega skladatelja Gustava Holsta in mehiškega skladatelja Arturja Márqueza.

(25. 8., 20.30, Poletno gledališče Križank)



Štirinajstletna Gaja, ki živi v ločeni družini, se sooči z nevoščljivimi sošolci, doživi vdor v osebni profil na družbenem omrežju in spozna, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Čeprav so počitnice in se z očetom in najstniško sestro Teo odpelje v kamp na morje, se dopust še ne začne. S pomočjo prijatelja Matica in policijskega inšpektorja reši lastnika bara pred izsiljevalci, spet poveže družino in s pomočjo prijateljev, mame in učiteljice saksofona Eme osreči tudi očeta. Družinska romantična komedija Gajin svet 2 nadaljuje uspešnico iz leta 2018 (Gajin svet), vendar je drugi del zasnovan samostojno. Z zanimanjem ga bodo lahko gledali tako tisti, ki so si ogledali prvi del, kot tudi vsi, ki bodo prvič spoznali Gajo in njen svet.
(30. 8., 20.30, Poletno gledališče Križank)  

VIDEO posnetek novinarske konference na TEJ POVEZAVI