petek, 19. avgust 2022

Ljubljana Festival v znamenju opernih arij in Ane Netrebko

Druga polovica festivalskega poletja prinaša opernim navdušencem trojico koncertov opernih arij. V letu, ko Ljubljana Festival praznuje jubilejnih 70 let, bo perujski tenorist Juan Diego Flórez na njem nastopil prvič, in sicer v ponedeljek, 22. avgusta. Operna diva, sopranistka Ana Netrebko se v petek, 26. avgusta, vrača v Ljubljano, skupaj s tenoristom Jusifom Ejvazovom bosta na koncertu opernih arij ponovno razveselila ljubitelje operne glasbe. Ponovno pa bomo prisluhnili tudi španskemu baritonistu Plácidu Domingu, tokrat na večeru španskih zarzuel Noche española v sredo, 31. avgusta.



Operni zvezdnik Juan Diego Flórez se je sprva uveljavil kot pevec popularne glasbe, ko pa je pri 23 letih debitiral v milanski Scali, mu je to odprlo vrata na najpomembnejše svetovne operne odre. Od svojega debija je posnel vrsto zgoščenk kot tudi celotne opere na CD-jih in DVD-jih, v karieri pa je prejel številna priznanja in nagrade. Za vse oboževalce opernih arij ima tokrat pripravljen repertoar ob spremljavi orkestra, ki zajema zlasti bel canto, pa tudi romantična operna dela. »Res sem navdušen, da bom nastopal na Ljubljana Festivalu, kjer bom lahko predstavil svoj operni repertoar, pa tudi tisti del sebe, ki je povezan s popularno glasbo, ob kateri sem odrasel,« je napovedal 49-letni operni zvezdnik. Nastopil bo ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko prve dirigentke na odru Wagnerjevega gledališča v Bayreuthu, Oksane Liniv.

(22. 8., 20.00, Cankarjev dom)



 

Nerazdružljivi par tako v zasebnem življenju kot tudi na odru, Ana Netrebko in Jusif Ejvazov, skupaj ustvarja vse od prve skupne uprizoritve Puccinijeve opere Manon Lescaut v Rimu leta 2014. Netrebkova je debitirala v vlogi Suzane (Figarova svatba) v Marijinem gledališču, ko je bila stara 22 let, danes pa z občudujočimi glasovnimi sposobnostmi, vznemirljivim tonom in karizmatično odrsko prezenco kot ena najboljših sopranistk našega časa v glavnih vlogah osvaja svetovne operne odre. Njen soprog, tenorist azerbajdžanskega rodu Jusif Ejvazov, je študij petja končal v Italiji. Velja za pevca z izjemnim smislom za odrsko igro, njegov glas pa kritiki opisujejo kot kristalno čistega in jasnega z briljantnimi visokimi toni. Operni duo bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko maestra Michelangela Mazza ki se je uril pri večkratnem gostu Ljubljana Festivala Riccardu Mutiju. Na odru se bo uspešnemu opernemu tandemu pridružila slovenska mezzosopranistka Monika Bohinec, članica opernega ansambla Dunajske državne opere.

(26. 8., 20.00, Cankarjev dom)

 


Plácida Dominga poznamo kot člana legendarne zasedbe treh tenorjev, skupaj s Carrerasom in Pavarottijem, ki so bisere operne literature z najbolje prodajanimi albumi klasične glasbe približali širšemu krogu poslušalcev. Prejemnik številnih nagrad grammy, ki je v dolgoletni karieri na svoj repertoar nanizal več kot 150 vlog glasbenega gledališča, se z Noche Española ponovno vrača v Ljubljano. Tokrat bo predstavil odlomke na Slovenskem redkeje slišanih zarzuel, španskih glasbeno-gledaliških iger z glasbenimi točkami. Zarzuela izvira iz baročne Španije, v 19. stoletju pa je doživela romantično preobrazbo in se zaradi izjemne priljubljenosti hitro razširila po vsem svetu. Ob tej priložnosti se mu bo na odru pridružila sopranistka María José Siri, ki jo odlikujeta liričnost in čustvenost glasu, prepričljiva igra ter celostna umetniška avtoriteta pa sta jo popeljali na svetovne odre. Orkester Slovenske filharmonije bo pod vodstvom španskega dirigenta Jordija Bernàcerja poleg spremljav k arijam izvedel tudi uverture in medigre iz zarzuel.

(31. 8., 20.30, Poletno gledališče Križank)