sobota, 13. avgust 2022

Pri Mladinski knjigi je izšlo sedem novih slikanic za otroke

Ljubljana, avgust 2022 – V knjigarni Konzorcij pri Mladinski knjigi so pred dnevi predstavili sedem novih slikanic za otroke, od katerih so štiri delo slovenskih avtorjev. Med njimi je tudi ilustrirana knjiga Slavna medvedja zasedba Sicilije italijanskega avtorja Dina Buzzatija. Knjiga v prevodu Veronike Simoniti in z avtorjevimi ilustracijami je v Italiji, po besedah urednice otroškega leposlovja v Mladinski knjigi Irene Matko Lukan, zelo priljubljena, govori predvsem, kako preživeti v sodobnem svetu, in omogoča branje na več ravneh.


Knjiga je prvič izšla leta 1945 in pripoveduje o Siciliji pred davnimi časi, ko so na planinah živeli medvedje. Ti tudi potem, ko ljudje medvedjemu kralju ugrabijo potomca, zasedejo dolino, kjer živijo ljudje, a kmalu spoznajo, da tukaj ne morejo živeti v sožitju z ljudmi in njihovimi slabimi navadami in se raje vrnejo v naravo. Slovenski prevod v knjižni obliki je nastal na pobudo ljubljanskega Kinodvora, kjer so pred časom predvajali istoimenski animirani film.



V čudovit morski svet domišljije nas je s slikanico Si že kdaj jezdil morskega konjička popeljal pisatelj Boštjan Gorenc - Pižama in ilustrator Igor Šinkovec. Po besedah Boštjana Gorenca-Pižame je slikanica "čisto spotoma tudi ekološka".

V zbirko Čebelic so tokrat priletele tri slikanice: Čarovnija, čisto posebna zgodba pisateljice in publicistke Nine Kokelj z ilustracijami Eve MlinarČarobna kost pisateljice Majde Koren, ki jo je s hudomušnimi ilustracijami opremila Tanja Komadina, ter knjiga pesmic in ugank Sonce na dlani Jelene Isak Kres z ilustracijami Maše Kozjek.



Tudi iz zbirke Velike slikanice so predstavili tri novost: Hudobce in Žiga in njegova najljubša knjiga priljubljenega tandema ustvarjalcev Julie Donaldson in Axla Schefflerja v odličnem prevodu Nine Dekleva ter Repo velikanko Alekseja Tolstoja, ki je izšla v prevodu Jane Unuk in z ilustracijami Maše Kozjek.

Foto: Janez Platiše