sobota, 27. avgust 2022

'Za mir bom govoril' je naslov 61. srečanja bivših internirank in internirancev

V Portorožu bo v nedeljo, 4. septembra 2022, ob 11. uri v dvorani Colombo Hotel Slovenija tradicionalna, 61. slovesnost ob vseslovenskem srečanju bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, izgnancev ter ukradenih otrok, njihovih svojcev in prijateljev. Potekala bo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki bo tudi slavnostni govornik.



Tovariško druženje še živečih internirank, ki so del svoje mladosti preživele kot »brezimne« številke v taborišču Ravensbrück in Auschwitz, je z leti preraslo v protivojno manifestacijo številnih žrtev vojnega nasilja. Dve leti doslej je manifestacijo nagovarjala korona virusna situacija, ki je še enkrat potrdila, kako pomembne so za naše preživetje vrednote pričevalcev, kot so solidarnost, sočutje in spoštovanje sočloveka.



Vsako leto se na srečanju v Portorožu spominjajo in opominjamo ter hkrati pozornost namenjano različnim jubilejem in priložnostim, ki so sooblikovale našo skupno preteklost in sedanjost in na katerih gradimo prihodnost. Vsako leto na slovesnosti spregovorijo cenjeni posamezniki, ki so glasniki naših skupnih vrednot. Med njimi je bil leta 2014 tudi pokojni tržaški pisatelj, mislec in pričevalec in taboriščnik Boris Pahor. Letošnja prireditev nosi naslov 'Za mir bom govoril'. Naslov so vzeli iz ene najlepših mirovnih Kajuhovih pesmi in se na ta način pridružili vsem dejavnostim v spomin na 100. obletnico njegovega rojstva. Če bi še živel bi bil častni predsednika ZZB za vrednote NOB Janez Stanovnik, letos star sto let, ki je med drugim dejal: 'Mir ni samo tisto, kar se podpiše na papirju, mir je žrtev. Za mir se je treba žrtvovati.'


Matjaž Špat, predsednik Taboriščnega odbora Ravensbruck je povedal: "Z letošnjo slovesnostjo bomo prek kratkih portretov posameznih nekdanjih taboriščnic in taboriščnikov, zapornic in zapornikov, izgnank in izgnancev ter ukradenih otok obudili spomin na naše desetletno iskreno sodelovanje s predsednikom RS Borutom Pahorjem. Kot sin taboriščnice je znal vzpostaviti iskrene vezi z vsemi žrtvami vojnega nasilja in nuditi podporo našemu prizadevanje, da se spomin in opomin sliši v širšem slovenskem prostoru. Prav v spremstvu preživelih prič taborišč, se je udeležil komemoracije ob 70. in 75. obletnici osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau. Je pokrovitelj naših srečevanj v Portorožu, moderator niza pogovorov med predstavniki vojnega nasilja in mladimi, ki nosijo temeljno sporočilo, da je ohranjati mir naša moralna dolžnost, da nikoli ne pozabimo vojnih grozot in s tem prispevamo, da po mirni poti rešimo vse probleme človeštva. Hkrati pa se zavedamo, da trajni mir ni samoumeven in neminljiv, temveč se moramo zanj vsi skupaj nenehno prizadevati."



"Žal živimo v takih časih, ko je potrebno zgodovinski spomin negovati s posebno skrbnostjo in odgovornostjo do resnice in razumeti korenine zla. In tukaj je predsednik RS Borut Pahor izkazal veliko srce in veliko mero empatije," je poudaril Matjaž Špat.


V kulturnem programu, ki bo stkan v opomin iz spominov žrtev nesmiselnih vojn in pravičnega upora, bodo sodelovali Primorski partizanski pevski zbor Pinko Tomažič iz Trsta, Policijski orkester s solisti, tenorist Martin Sušnik, pevec Slavko Ivančič, otroški pevski zbor OŠ Koper, Baletna šola Stevens, dramski igralec Domen Valič in številni drugi. Naši zvesti soustvarjalci prireditve bodo z nami tudi preko projekcij in filmskih spominov nastalih v produkciji TV Medvode.

Foto: Janez Platiše, arhiv 2021