nedelja, 19. maj 2024

Binkoštna nedelja je praznik Svetega Duha in rojstvo Cerkve

Katoličani in evangeličani Binkoštno nedeljo praznujejo 50 dni po veliki noči s tem praznikom končujejo velikonočni čas. Spominjajo se prihoda Svetega Duha in ustanovitve Cerkve. V  nekaterih evropskih državah praznujejo tudi binkoštni ponedeljek, ki je dela prost dan  Praznik se imenuje po grški besedi "pentekoste", ki pomeni "petdeseti", saj se praznuje petdeseti dan po velikonočni nedelji.



Na ta dan se kristjani spominjajo, kako je Sveti Duh navdihnil apostole, da so začeli oznanjati evangelij in širiti vero po vsem svetu. Z močjo Svetega Duha so apostoli premagali strah in sramežljivost ter začeli govoriti v različnih jezikih, da bi jih lahko razumeli ljudje iz vseh narodov.

Binkoštna nedelja je praznik veselja, upanja in novega življenja. Simboli praznika so ogenj, ki predstavlja Svetega Duha, veter, ki ponazarja moč Svetega Duha, in golob, ki je simbol miru in čistosti.

Bogoslužja na Binkoštno nedeljo so običajno slovesna in vesela. Cerkve so okrašene z zelenjem in cvetjem, mašniki pa nosijo zelena liturgična oblačila. Pri maši se berilo iz Apostolskih dejanj opisuje prihod Svetega Duha nad apostole.

Verniki na Binkoštno nedeljo obhajajo evharistijo in prejmejo zakramente, se udeležujejo procesij in molijo za blagoslov Svetega Duha. Praznik je tudi priložnost za druženje s sorodniki in prijatelji ter za praznovanje življenja vere.

Binkoštna nedelja je v Katoliški cerkvi poleg velike noči, božiča in Marijinega vnebovzetja eden od štirih največjih praznikov. Med drugim v Nemčiji, Avstriji, Franciji, Švici in na Madžarskem praznujejo tudi binkoštni ponedeljek, ki je dela prost dan. Evangeličani, ki predstavljajo velik del kristjanov v teh državah, namreč binkoštni dan razumejo kot ustanovni dan Cerkve in ga zaradi njegove pomembnosti obhajajo dva dneva.