ponedeljek, 6. maj 2024

Kako posneti dober video film s pametnim telefonom in postati vloger #video

Če želimo postati uspešen vloger moramo dobro poznati vsaj osnove snemanja in montaže. Imeti pa je treba tudi ustrezno kamero, v našem primeru pametni telefon, ki je dovolj zmogljiv in vsestranski, da bomo z njim lahko video kvalitetno posneli, zmontirali in naložili na Facebook, YouTube, Instagram, TikTok ali kam drugam. To lahko uspešno in kvalitetno naredimo s pametnim telefonom Huawei.



To pa zato, ker ima Huawei pametni telefon idealno kamero za vse razmere. V zadnjem času vse več vlogerjev in drugih ljubiteljev video snemanja uporablja pametne telefone, kot je na primer Huawei P60 Pro, saj so njihove kamere dovolj zmogljive tudi za video posnetke profesionalne kakovosti. So cenejši od namenskih video kamer, lažje prenosljivi in uporabni še za druge naloge, ne le za snemanje. Čeprav ima telefon zelo dober stabilizator slike priporočamo, da pri snemanju uporabljate tudi primeren stativ in selfi palico, saj se bosta prej ali slej izkazala za nepogrešljiva dodatka.

Pametni telefon Huawei P60 Pro je z Ultra Lighting glavno kamero, ki jo odlikuje fizično nastavljiva zaslonka na intervalu med f/1,4 in f/4, za svetlobo visoko prepustne leče in fotografsko tipalo z barvnim filtrom RYYB SuperSensing. Poleg izrednega preboja Ultra Lighting glavne kamere, je Huawei dosegel še revolucionaren preboj v nočni fotografiji z zaslonko f/2,1 Ultra Lighting telefoto kamere. Zasluga za izboljšano sposobnost zajema svetlobe gre vgradnji za svetlobo prepustnejšega sistema leč objektiva in tipala z barvnim filtrom RYYB SuperSensing.

VIDEO


Kuža Oli med igro je lep primer kako zmogljive in kvalitetne kamere imajo Huawei telefoni. Slika videa in zvok je kvaliteten kljub temu, da je posnet v prostoru s slabo svetlobo, gibajočo kamero in  snemano iz roke.

Vsestranski sklop kamer zagotavlja odlične rezultate, saj omogoča zajemanje osupljivih fotografij in videoposnetkov v različnih svetlobnih pogojih. Še posebej impresiven je nočni način, ki omogoča zajemanje jasnih in podrobnih posnetkov tudi v okoljih s šibko svetlobo.

Ko se odpravimo snemat dogodek ali zgodbo, ki smo se jo zamislili v scenariju preverimo nastavitve kamere in se prepričamo, če imamo dovolj prostora za shranjevanje na telefonu. Priporočamo nastavitev ležečega formata, pokončnega samo izjemoma (16 : 9) 1080p in hitrost 30 sličic na sekundo. Preverimo, če je baterija telefona napolnjena in s seboj vzamemo še rezervno zunanjo baterijo, selfi palico in po potrebi stojalo. Preverimo, če so leče kamere čiste.

VIDEO

Utrinki s prireditve Harmonike ob Blejskem jezeru je primer sprotne montaže na telefonu Huawei tako, da ko končamo snemanje kadra kliknemo na tipko ODMOR in ko pričnemo snemati naslednji kader zopet kliknemo na tipko ODMOR. To ponavljamo toliko časa dokler ne posnamemo vseh kadrov. Snemanje zaključimo tako, da kliknemo na tipko s katero smo pričeli snemanje. Telefon vam bo takoj sestavil kadre v en video posnetek.

Ko pridemo na kraj snemanja dogodka si dobro oglejmo od kje bomo lahko snemali in od kod prihaja svetloba in kašna je ta svetloba. Zavedati se je treba, da, če bomo uporabljali zoom in če bomo snemali iz roke bodo posnetki sigurno streseni in manj ostri. Zato je potrebno snemati čim bližje ali uporabiti stativ. Veliko lažje bomo snemali, če bomo imeli telefon na selfi palici, ki nam omogoča snemanje nad glavo, poleg tega pa bomo veliko lažje vključili in izključili kamero preko gumba na selfi palici. Izognimo se močni nasprotni svetlobi. V primeru, da bi radi v hrupnem okolju posneli izjavo namestite zunanji mikrofon. Najbolj enostavna rešitev je tako imenovani 'kravatni' mikrofon z 1,5 m dolgo žično vrvico, lahko je tudi krajša ali daljša, ki jo vtaknemo v telefon.

Ko imamo video posnetke posnete jih je potrebno urediti in zmontirati. To lahko kvalitetno naredimo kar na Huawei telefonu, ki nam brezplačno v slovenščini nudi odlično aplikacijo za urejanje video posnetkov. Imenuje se UREJEVALNIK VIDEOPOSNETKOV PETAL. V kolikor še nimate naloženega ga naložite iz Huawei AppGallery. Lahko pa naložimo tudi skoraj popolnoma enako aplikacijo v angleškem jeziku, ki se imenuje CapCut. To lahko naložimo tudi iz trgovine Google play. Za urejanje fotografij pa je zelo dobra aplikacija v slovenščini, ki se imenuje Snapseed, ki jo lahko naložimo iz Google play in AppGallery.

VIDEO

Odrsko snemanje je izredno zahtevno, če pa snemamo iz roke pa še toliko bolj, vendar Huawei zmore tudi to. Dobili smo lep video posnetek s kvalitetnim zvokom.

Z malo vaje boste s pametnim telefonom Huawei lahko posneli osupljive videoposnetke. Ne bojte se eksperimentirati z različnimi funkcijami in nastavitvami, da odkrijete, kaj deluje najbolje za vas.

Sedaj pa še nekaj besed kaj pomeni biti vloger. Biti vloger pomeni, da ustvarjaš video vsebine in jih deliš na spletu. Vlogi so oblike spletnih dnevnikov (blogov), kjer avtorji snemajo različno dolge video posnetke. Ti posnetki se nato objavijo na platformah, kot je YouTube, ali na družabnih omrežjih. Tako vlogerji delijo svoje poglede, izkušnje, predstavljajo izdelke, govorijo o sebi in delijo nasvete. Vlogerji lahko živijo od oglaševalskih dohodkov, ki jih dosežejo z rednim objavljanjem video posnetkov. Pogosto jih imenujemo influencerji ali vplivneži. Poleg tega mora biti iznajdljivi in ustvarjalen pri oblikovanju scenarijev, vloge pa objavljati vsaj enkrat na teden.