četrtek, 30. maj 2024

Arboretum Volčji potok v znamenju vrtnic in upokojitvi direktorja Aleša Ocepka

V sredo, 29. maja, dopoldne je v cvetočem rožnem vrtu Arboretuma Volčji Potok potekala novinarska konferenca, konferenca ob začetku cvetenja vrtnic in ob napovedi cvetočega poletja, barvite jeseni in čarobnega decembra. Novinarska konferenca se je začela s pozdravnim in hkrati poslovilnim govorom direktorja Aleša Ocepka. Zahvalil se je za dobro sodelovanje z mediji in bil prepričan, da se bo dobro delo nadaljevalo. Melita Miš Strgar je na kratko povzela njegovo 36-letno vodenje. Njegovo delo, ideje in zagnanost so Arboretum pripeljale, do velike prepoznavnosti ne samo v Sloveniji ampak tudi izven meja, Arboretum je postal zgledno urejen kulturni spomenik, ki ima pomembo mesto kot turistični kraj, ki ga je lani obiskalo 327.000 obiskovalcev.



Konferenca se je nadaljevala z aktualno temo o vrtnicah. 1300 različnih sort vrtnic krasi arboretum, te čudovito omamo dišeče vrtnice so najlepše v juniju, velika večina pa svoje čare kaže še tekom poletja do pozne jeseni. Žive barve, očarljivi rožni oboki, vabljive arome in prostranost arboretskih rozarijev obiskovalce ne bodo pustili ravnodušnih je poudaril Matjaž Mastnak. V Arboretumu bo v mesecu vrtnic pripravljen tudi pester program od vodstev, delavnic, koncertov, plesa … več na spletni strani Arboretuma. Matjaž Mastnak je predstavil tudi zgodbe vrtnic najdenk, ki so zvočno opisane na spletni povezavi.

Javnosti manj znani so številni mednarodni projekti v katerih je Arboretum aktiven.

Oktobra se je začel 6-letni evropski naravovarstveni projekt LIFE OrnamentalIAS. Arboretum nastopa kot ekspertni parter za lesnate okrasne rastline in bo prispeval k temu, da se skupaj z deležniki s področja vrtnarstva poišče čim boljše in po možnosti konsenzualne rešitve kot odgovor na vprašanje, s katerimi vrstami nadomeščati invazivke med okrasnimi rastlinami. Partnerji v projektu želimo s tem prispevati k omejevanju širjenja invazivnih tujerodnih okrasnih rastlin iz vrtov v naravo, je povedala koordinatorica projekta Zorica Zrim.



V zaključni fazi je tudi sodelovanje v projektu Erasmus + projekt ArboTech. Namen projekta je bil razviti nov izobraževalni program za srednje poklicne šole za vrtnarstvo in sorodna področja. V projektu je bil vodilni partner Biotehniški center Naklo, sodelovala je še gospodarska šola Cakovec, Stredna odborna škola iz Slovaške in španski tehnični partner. Pomembno delo v projektu je opravil Mirko Silan, ki ima v Arboretumu certificirano izobrazbo na področju arboristike.

Tretji projekt je Erazmus+K2 z naslovom Trajnostno hortikulturno oblikovanje zunanjega prireditvenega prostora. Z izvedbo projekta so partnerji izboljšali zagotavljanje kakovosti in prilagajanje poklicnega in strokovnega izobraževanja potrebam na trgu dela in digitalizacijo. Oblikoval se je nov, inovativen učni načrt na tem področju z uporabnimi vsebinami v hortikulturi, kmetijstvu, turizmu in gostinstvu. Vsebine bodo na prosto dostopni e-platformi v angleškem, slovenskem, srbskem, nizozemskem in slovaškem jeziku. Partnerji projekta so: Arboretum Volčji Potok, Stredna škola Pruske, Poljoprivredna škola sa domom učenika PK Beograd, Floweracademy.si in Floweracademy.nl. V projektu je bil urejen prireditveni prostor in dišeči vrt, je med drugim povedala Mateja Račevski.



V teku je tudi projekt energetske sanacije stavb v Arboretumu. Matjaž Mastnak je povedal, da je bil arboretum izbran za izvedbo energetske prenove stavb izjemnega upravnega ali družbenega pomena, prispelih na drugi rok. Na seznamu so trije objekti Arboretuma Volčji Potok, katerih energetska prenova se bo financirala v okviru Načrta za okrevanje in odpornost, razvojnega področja »Zeleni prehod«, komponente 2: Trajnostna prenova stavb (C1 K2). Naložba vključuje toplotno izolacijo stavb, energetsko učinkovito stavbno pohištvo (zasteklitev, okna, vrata), sisteme ogrevanja, hlajenja in prezračevanja, energetsko učinkovito razsvetljavo in nadzorne sisteme. Končana bo do konca leta 2025.

Ta vikend bo potekal sklop dogodkov v okviru projekta Dobimo se na vrtovih, s katerim se poudarja bogastvo in raznolikost zgodovinskih in sodobnih parkov in vrtov širom po Evropi. Kot je poudarila gospa Barbara Mlakar, vodja sektorja za nepremično kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo, pobuda prihaja iz Francije, kjer že več kot dvajset let pripravljajo Rendez-vous aux jardins (Dobimo se na vrtovih) v prvem koncu tedna v juniju. Leta 2018 se je pobuda razširila tudi na druge evropske vrtove in parke.



Namen pobude je, da javnost spozna pestrost in bogastvo vrtov in parkov ter njihov kulturni pomen, ob tem pa se pouči o pozitivnih vplivih na počutje obiskovalcev vrtov in parkov. To je tudi priložnost za ozaveščanje o številnih ukrepih, ki jih izvajajo Ministrstvo za kulturo, Javni zavod Arboretum Volčji Potok, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, lokalne skupnosti in lastniki za ohranjanje, obnovo, oblikovanje vrtov ter prenos specialnih znanj in veščin. Mateja Račevski, ki v Arboretumu vodi projekt, je povzela dosedanje sodelovanje in naštela sodelujoče in dogodke, ki spremljajo projekt.

Lani je sodelovalo 21 držav in skoraj 3.000 vrtov. V Sloveniji je sodelovalo 20 vrtov in parkov, skupaj so pripravili več kot 30 dogodkov na temo glasba v vrtu. V letu 2024 bodo vrata vrtov in parkov odprta od 31. maja do 2. junija, tema dogodkov bo pet čutov v vrtu. Več o dogodkih na spletni povezavi.



Gost novinarske konference je bil tudi Jure Matičič, direktor javnega zavoda Kulturni dom Franca Bernika Domžale, ki v Arboretumu pripravlja junijske koncerte z naslovom Koncertne razglednice iz rozarija. Prve tri junijske nedelje bodo obarvali izbrani koncerti v romantičnem rožnem vrtu:

- 2. 6. 2024 ob 19.00: VITO MARENČE FLAMENCO GROUP

- 9. 6. 2024 ob 10.00: OBERKRAJN, UNTERKRAJN – BALKAN MACHT FRAJ

- 16. 6. 2024 ob 19.00: NOVI SLOVENSKI ŠANSON

Več na spletni povezavi

Julija in avgusta bodo obiskovalce razvajali z žanrsko pestrim izborom filmov novejše produkcije iz Slovenije, Evrope in sveta, ki bodo k ogledu pritegnili različne generacije gledalcev. Pika na i bodo spremljevalni dogodki ob filmih in čudovit ambient pod zvezdami. Filmski večeri bodo potekali vsak četrtek, petek in soboto med 18. julijem in 24. avgustom.

Do 22. septembra je v parku še vedno razstava DOBRE NOVICE!, šestmesečni umetniški projekt z ustvarjalnim dialogom med mednarodno priznanim belgijskim umetnikom Williamom Sweetlovom, ki že več kot 50 let razstavlja po celem svetu, in več kot dvajsetimi sodobnimi umetniki iz šestih držav.



Bo pa poletje tudi zelo cvetoče, saj bo cvetelo na deset tisoče enoletnic, največji sortiment hortenzij v Sloveniji.

Tudi otrokom med počitnicami ne bo dolgčas, sprehodili se bodo lahko med tropskimi metulji, dinozavri v naravni velikosti, se brezplačno popeljali z vlakom, si ogledali lutkovne predstave in se skupaj s starši udeležili čarobnega dne 1. septembra. Park bo konec septembra poln buč, v času krompirjevih počitnic pa prav zares začaran. Še bolj poseben pa bo sprehod med lučkami v decembru.  

Več na www.arboretum.si