sreda, 15. maj 2024

Kaj moramo spremeniti, da dosežemo evropski standard življenja?

»Čas je, da se v Sloveniji znebimo občutka majhnosti in samozavestno stojimo za svojimi inovativnimi rešitvami,« pove Mojca Erjavec, za katero lahko glasujete 9. junija 2024 na volitvah za evropske poslance.

Samo, če bomo na ključna mesta doma in v tujini postavili ljudi z znanjem, izkušnjami in osebno integriteto, bomo lahko Sloveniji in EU zagotovili prepotreben nov zagon.

Evropski način življenja temelji na tem, da kdor dela, mora imeti zagotovljen evropski standard življenja. Žal je to v današnji Sloveniji prevečkrat nemogoče: cene gredo v nebo, predvsem pa se dražijo prostočasne dejavnosti kot so recimo izobraževanja. Kaj bi morali storiti, da bi okrepili slovensko ustvarjalnost in prebivalcem omogočili, da živijo po evropskih standardih?

Zmanjšanje birokratskega bremena in podpora podjetjem

Dejstvo je, da močno gospodarstvo potrebuje privlačno poslovno okolje, ki ga v Sloveniji trenutno kazi birokratsko breme, po katerem na žalost slovimo. »Zagovarjam zmanjšanje birokratskega bremena za podjetja za 25 odstotkov. EU mora določiti strateške panoge in jih z ustreznimi finančnimi spodbudami ter zakonskim okvirjem zaščititi,« pravi aktivna akterka v slovenskem političnem prostoru in poznavalka evropskega političnega prostora Mojca Erjavec, ki se 9. junija 2024 poteguje za vstop med evropske poslance.

Kdo je Mojca Erjavec in kaj zagovarja?

Ustrezni pogoji za delo in dostojne plače za vse zaposlene

Pomanjkanje kadra v različnih sektorjih je privedlo do težav pri zagotavljanju javnih storitev, npr. v zdravstvu in negi. Zato je ključno, da poskrbimo za ustrezno izobraževanje in usposabljanje ter zagotovimo konkurenčne plače za zaposlene v teh, pa tudi ostalih sektorjih. »Pomembno je ustvarjanje delovnega okolja, kjer se zaposleni počutijo cenjene in imajo možnost za napredovanje,« razloži Mojca Erjavec in nadaljuje, da je hkrati treba tudi zagotoviti ustrezne socialne programe, ki bodo podpirali zaposlene in njihove družine. »S tem bomo lahko zagotovili boljšo kakovost življenja za vse prebivalce Slovenije«, pravi.

Vlaganje v zaposlene in ciljno usmerjanje evropskih sredstev

V stabilne sisteme zdravstvenega in socialnega zavarovanja prispevajo tako vsi, ki delajo, kakor tudi vsi, ki zaposlujejo. »Ta model moramo ohraniti za prihodnje generacije in zato v globalni tekmi okrepiti EU podjetja,« je prepričana Erjavčeva. »Hkrati pa moramo zagotoviti tudi ustrezna sredstva za izvajanje teh politik, kar pomeni ciljno usmerjanje evropskih sredstev v ključna področja,« še dodaja.


Več o Mojčinih rešitvah za okrepitev slovenskega gospodarstva lahko preberete tukaj.

MOJCO ERJAVEC lahko v prihodnjem tednu spremljate tudi

na naslednjih dogodkih:  


Razprava o prihodnosti evropske demokracije v četrtek, 16. maja 2024, med 10. in 13. uro v prostorih M Hotela (Derčeva ulica 4, 1000 Ljubljana) - v sklopu projekta Parlament o prihodnosti Evrope, ki ga izvajajo na Mirovnem inštitutu.    


 - »Accelerating the Green Transition: Opportunities and Financing« v četrtek, 16. maja 2024, med 11.40 in 12.55 v hotelu InterContinental Ljubljana.    


Večerovo soočenje kandidatov in kandidatk za evropske poslanke in poslance v Narodnem domu v Mežici, v četrtek, 16. maja 2024, ob 18.00.