nedelja, 26. maj 2024

Dostojne in vzdržne pokojnine za vse




Pri nas je leta 2022 skoraj vsak peti upokojenec živel pod pragom revščine.  Slovenske pokojnine so v zadnji tretjini glede na višino povprečne pokojnine v Evropi. Najvišje so imeli leta 2019 v Luksemburgu, sledi pa že sosednja Avstrija.

»Dejstvo, da skupno skoraj 19 odstotkov upokojencev pri nas preživi s pokojnino, ki je nižja od 800 evrov, zneska tveganja revščine danes v Sloveniji, me pretresa. S celostnimi rešitvami in prizadevanji je treba še naprej delati na tem, da priskrbimo dostojne in vzdržne pokojnine za vse,« pravi Mojca Erjavec, aktiva akterka v slovenskem političnem prostoru in poznavalka evropskega političnega prostora, ki se 9. junija letos na evropskih volitvah poteguje za mesto evropske poslanke. Med bolj pomembne cilje svojega političnega udejstvovanja umešča tudi skrb za dobrobit starostnikov.

Kdo je Mojca Erjavec in kaj zagovarja?

Njene pobude za izboljšanje življenjskega standarda starejših:

-         približevanje pokojnin evropskim standardom,

-         povečan obseg kadrov v dejavnosti nege in oskrbe starejših

-         vitalnim in aktivnim starostnikom omogočiti čim daljše samostojno življenje s prilagojenimi storitvami in ustanovami, vpeljevanje medgeneracijskih pristopov in središč, kamor se starejši lahko vključujejo,

-         gradnja prijaznih domov in centrov za starejše, ki delujejo v skladu z vsemi mednarodnimi smernicami, iz evropskih sredstev,

-         skrb za zagotavljanje dostopa starejših do ustrezne prehrane, s katero bi lahko primerno skrbeli za svoje zdravje,

-         boljša zdravstvena oskrba starejših.

»Ko sem bila vodja kabineta ministra za delo, smo zagnali projekte za izgradnjo novih namestitev za starejše, med katerimi jih veliko ravno sedaj odpira svoja vrata, financirajo pa se iz EU sredstev, ki so lahko odličen vir naložb, vendar jih moramo znati pravilno usmeriti in voditi« razloži.

Starejši so  ključen in vitalen del družbe

Trenutno je v Sloveniji 21 % prebivalcev starih najmanj 65 let. »Številni starejši so še izjemno vitalni in aktivni, zato jim je treba omogočiti čim daljše samostojno življenje s prilagojenimi storitvami in ustanovami. Obenem je treba zagotoviti, da tisti, ki potrebujejo več nege in skrbi, do tega dostopajo hitro in enostavno. Ključen je dostop do zdravstvenih storitev takrat, ko jih potrebujejo, brez dolgih čakalnih vrst,« je prepričana Erjavčeva.


Usposabljanje dodatnih kadrov za nego in oskrbo starejših

Usposobiti je treba več kadrov v dejavnosti nege in oskrbe starejših. Treba je izboljšati delovne pogoje in zagotoviti višje plačilo. »Zavzemam se za krajša usposabljanja za področje oskrbe starejših za vse. Resnično si želim, da bi se stanje starejših ljudi v naši državi izboljšalo. Predvsem pa je pomembno, da ohranimo dostojanstvo vseh, ne glede na družbeni status. Ne pozabimo, da je odnos do starejših ogledalo družbe,« za konec še dodaja Mojca Erjavec in spomni na besede nedavno preminule Mance Košir, da kakor sedaj ravnamo s starejšimi, kaže na to, kako bodo drugi v prihodnje ravnali z nami.


Več o Mojčinih rešitvah in predlogih za izboljšanje položaja starostnikov v Sloveniji lahko preberete tukaj.