ponedeljek, 2. januar 2017

Letos pričnejo veljati novi upokojitveni pogoji

Na pokojninskem področju in področju varstva starejših bo letos več sprememb, ki začnejo veljati s prvim januarjem. Upokojitveni pogoji v letu 2017 bodo strožji kot lani, pokojninski načrt za vključene v poklicno zavarovanje prinaša nižjo prispevno stopnjo za delodajalce, na ministrstvu za zdravje pa bo začel delovati direktorat za dolgotrajno nego.

IMG_3191

Ženske se bodo lahko letos starostno upokojile pri 59 letih in štirih mesecih, imeti pa bodo morale 39 let in osem mesecev pokojninske dobe brez dokupa. Moški bodo morali biti stari 59 let in osem mesecev in imeti 40 let pokojninske dobe brez dokupa.

Ženske se bodo lahko letos upokojile tudi, če bodo stare 63 let in šest mesecev ter imele najmanj 20 let pokojninske dobe. Prav tako se bodo lahko upokojile tiste, ki bodo stare 65 let in bodo imele najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Moški se bodo poleg že omenjenih pogojev lahko upokojili tudi s 65 leti starosti in z najmanj 15 leti zavarovalne dobe. Nekateri se bodo lahko starostno upokojili pri nižji starosti. Mednje sodijo denimo tisti, ki so služili obvezni vojaški rok ali skrbeli za otroke v prvem letu starosti.

IMG_0487

Za izračun pokojninske osnove bodo letos upoštevali osnove iz najugodnejših zaporednih 23 let zavarovanja. V letošnjem letu bodo spremembe tudi pri poklicnem zavarovanju, v katerega se morajo pod določenimi pogoji vključiti zavarovanci, ki opravljajo bodisi zdravju škodljiva dela bodisi dela, ki jih po določeni starosti ni več mogoče uspešno opravljati.

V skladu s pokojninskim načrtom, ki velja od danes, bo prispevna stopnja za delodajalce dve leti znašala osem odstotkov in ne več 9,25 odstotka kot do zdaj.

Potem ko je vlada decembra lani del vsebin s področja dolgotrajne oskrbe prenesla z ministrstva za delo na ministrstvo za zdravje, pa bo z začetkom novega leta na ministrstvu za zdravje začel delovati nov direktorat za dolgotrajno oskrbo.

Na tem direktoratu bodo pripravili predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki naj bi uredil vprašanje oskrbe starejših. Po napovedi bo za javno razpravo pripravljen do konca februarja, sprejet pa naj bi bil v prvi polovici leta.