sobota, 21. januar 2017

Slovenka leta 2016 je ultramaratonka Andreja Sterle Podobnik

V Unionski dvorani Grand hotela Union je potekal 28. izbor Slovenke leta. Med desetimi ženskami, ki navdihujejo s svojim žarom in so v letu 2016 na svoj način "prevetrile" okolje ter so vsaka na svojem področju preprosto izjemne, pa je po izboru bralk in bralcev revije Jana postala 40-letna Andreja Sterle Podobnik, ultramaratonka, mati dveh otrok in menedžerka.



Na slovesni podelitvi je Slovenka leta 2016 Andreja Strle Podobnik prejela umetnino svetovno priznanega oblikovalca Oskarja Kogoja, ki je posebej za to priložnost oblikoval nadvse eleganten kipec, poimenovan Afrodita. Čestital in podelil ji ga je Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.



Urednica revije Jana Lidija Petek Malus je ob tej priložnosti dejala: "Zelo sem zadovoljna, da nam je izbor za Slovenko leta 2016 uspel. Čestitke Andreji Sterle Podobnik, hkrati pa zahvala tudi drugim kandidatkam, da sem jih imela priložnost spoznati. Ne samo, da smo v uredništvu izbrali deset izjemnih žensk, ki so zaznamovale lansko leto, tudi naši bralke in bralci so vsaki izmed njih namenili veliko glasov.



Morda vse kandidatke niso bile znane pred izborom širši javnosti, a ravno to je poslanstvo revije Jana - da damo priložnost ženskam, ki se medijsko ne izpostavljajo, da se predstavijo vsej Sloveniji. Slovenija potrebuje ženske, kot so Andreja, Alenka, Irena, Katarina, Judita, Jasna, Marta, Tatjana, Urška, Zvezdana, saj te s svojim delom in zgledom spreminjajo stvari v naši državi na bolje."



Prireditve se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in čestital zmagovalki, o prireditvi pa dejal: "Moj politični položaj mi nalaga, da podeljujem veliko nagrad in odlik za posebne dosežke. Vse osebnosti odlikujejo številne posebne kvalitete, dve pa skorajda nikjer ne manjkata. Izkazalo se je, da sta pogum in vztrajnost ključni, da izstopiš iz povprečja. Tudi za zmagovalko velja, da je morala zbrati pogum in je morala biti zelo vztrajna, da je prva pretekla progo okrog Mt. Everesta. Komaj si lahko predstavljam, da lahko človeško telo premaga take napore in gospa Andreja Sterle Podobnik ima takšne značilnosti."



Zmagovalka Andreja Sterle Podobnik je ob naslovu Slovenka leta 2016 prejela bučen aplavz in povedala: "Hvala, zelo sem počaščena! Že ob nominaciji sem bila zelo presenečena, ob zmagi pa še toliko bolj. Vidim, da so ljudje začutili mojo neizmerno energijo, ki me je ponesla do ekstremnega dosežka in tako dali glas zame. Včasih se je moj cilj zdel neviden. Zato sem se odločila, da vztrajam in verjamem vase. Kjer je volja, tam je moč in vse je mogoče, če se hoče. To je v bistvu moj način življenja in mišljenja. Kajti v življenju so vzponi in padci, so strmine in tudi dolgočasne ravnine. So tudi ovire in težke preizkušnje, ki nas naredijo močnejše. Zato je pomembno vztrajati, imeti voljo in disciplino. Še posebej pa strast in srce do dela, to je prava pot do sreče. Hvala družini, prijateljem in sodelavcem. Čestitam tudi ostalim nominirankam, vsaka zase je najboljša!" Slovenki leta 2016 je čestital tudi lastnik in direktor založbe Adria media Ljubljana, Tomaž Drozg.



Ženske, ki so zaznamovale preteklo leto in se uvrstile v Janin izbor, so: doktorica Tatjana Avšič Županc, virologinja, specialistka medicinske mikrobiologije in vodja skupine slovenskih znanstvenikov, ki je prva odkrila ključne dokaze nevarnosti virusa Zika za nosečnice. Marta Turk, izkušena podjetnica, svetovalka in mentorica, ki verjame, da se z vztrajnostjo in zaupanjem vase lahko doseže vse, kar uči tudi druge ženske na začetku njihove podjetniške poti. Irena Orešnik, ženska, ki se je uprla prevladi lobijev in malim sirarjem v Sloveniji omogočila status, s katerim so se lahko začeli razvijati v vseh dimenzijah kakovosti. Alenka Sottler, akademska slikarka in večkrat nagrajena ilustratorka knjig za otroke in odrasle, tudi dobitnica zlate medalje Združenja ameriških ilustratorjev v New Yorku.



Andreja Sterle Podobnik, menedžerka, v prostem času pa ultramaratonka, ki je osvojila šestdnevni etapni tek v nepalski Himalaji. Judita Nahtigal, ravnateljica dijaškega doma Kranj, ki je sredi leta 2016 kljub močnemu nasprotovanju javnosti, želela sprejeti šest begunskih otrok in jim zagotoviti varnost. Doktorica Jasna Murgel, poslanka Državnega zbora Republike Slovenije in borka za pravice otrok s posebnimi potrebami. Katarina Bervar Sternad, pravnica, feministka in direktorica Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij. Zvezdana Mlakar, igralka in televizijska voditeljica, ki drzno spreminja televizijske stereotipe s svojim pogumom, iskrenostjo, sočutnostjo in navdihom ter Urša Alič, ustanoviteljica in direktorica Špas teatra, ki je v svojih 20-ih letih delovanja pomembno približala gledališko umetnost širši množici.



Na dogodku so za glasbeno popestritev poskrbeli Hamo & Tribute 2 Love in pevki Nina Pušlar ter Lara Kadič. Slovenko leta 2016 pa so s prihodom podprli tudi: Nuška Drašček, Eva Černe, Nika Veger, Jasna Kuljaj, Iryna Osypenko, Azra Selimanović ...