četrtek, 12. januar 2017

Teran je vino, ki je lahko samo s slovenskega Krasa

Bruselj, 12. 1. 2017 – Minister mag. Dejan Židan se je danes sestal s komisarjem EU pristojnim za kmetijstvo in razvoj podeželja Philom Hoganom zaradi najave, da bo Evropska komisija v primeru Teran z delegiranim aktom dovolila Hrvaški uporabo imena pri njihovem vinu. Komisar je potrdil, da bo Evropska komisija sprožila postopek priprave delegiranega akta. Mag. Židan je v odzivu komisarju dejal, da Vlada RS temu ostro nasprotuje.



Po njegovem mnenju gre za nedopustno odločitev in ravnanje Evropske komisije, ki je s to odločitvijo, 5 let po zaključku pristopnih poganjaj s Hrvaško, povozila lasten pravni red, prezrla njegovo spoštovanje in s tem sprožila močan dvom, ali pravni red v EU sploh deluje. »Nezakonito pravno prakso, kot je primer obstoja in prodaja vina pod imenom Teran, je nemogoče legalizirati z delegiranim aktom Komisije«. 

Državam članicam pa je po besedah ministra s tem dejanjem danes Komisija dala sporočilo, da v EU ni enakopravnosti, da pravila ne veljajo za vse enako, s tem pa je odprla nevarno poglavje in možnosti kršenja predpisov, ki bo prizadela lastne državljane EU. Minister je še dejal, da bo to dejanje odprlo tudi zahteve in želje za spremembe pri drugih zaščitah. Slovenija bo glede na sporočeno namero s strani komisarja glede sprejema delegiranega akta s strani Evropske komisije, ukrepala z vsemi sredstvi, da bo ubranila celovito zaščito vina Teran.