četrtek, 19. januar 2017

VIDEO Kolar Celarčeva: Ukinjamo dopolnilno zdravstveno zavarovanje in časovno omejujemo bolniško

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes predstavila Predlog Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.


"Danes z velikim veseljem naslavljam vse državljane Republike Slovenije, da smo po 24 letih dobili nov Predlog Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zakonu, ki bo sodoben in bo zagotavljal tudi dolgoročno financiranje," je uvodoma dejala ministrica Milojka Kolar Celarc.

Kot je poudarila, se košarica pravic ne krči. "Uvajamo pregledno in natančno določeno košarico pravic in jih ne zmanjšujemo, ukinjamo doplačila pravic iz košarice obveznega zdravstvenega zavarovanja in za vsako pravico iz obveznega zdravstvenega zavarovanja je določen postopek njene uveljavitve."

VIDEO POSNETEK PREDSTAVITVE PREDLOGA ZAKONA O ZDRAVSTVU


Po Predlogu Zakona, bodo v obvezno zavarovanje vključene vse osebe in vsi otroci v Sloveniji.

Ministrica za zdravje je ob tem poudarila, da bo dopolnilno zavarovanje ukinjeno, nadomestna obdavčitev pa bo progresivna. "80 odstotkov prebivalstva bo na ta račun plačevalo manj," je poudarila ministrica Milojka Kolar Celarc.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa bo po novem imel vlogo aktivnega kupca, s tem pa tudi odgovornost za postavitev minimalnega standarda kakovosti, zahtevanega pri plačilu zdravstvenih storitev.