četrtek, 5. januar 2017

Vedno več obolelih zaradi gripe in okužbe dihal

V zadnjih dneh se na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana povečuje število bolnikov z okužbami dihal in število obolelih z gripo, predvsem med starejšimi, ki že imajo težko kronično bolezen in so tudi lažje dojemljivi za različne virusne okužbe.

V UKC Ljubljana svetujejo vsem, ki se še niso cepili, naj se cepijo proti gripi, saj je še čas. Cepljenje proti gripi še posebej svetujemo otrokom od 6. meseca do dveh let starosti, nosečnicam, starejšim od 65 let in ljudem s kroničnimi boleznimi.

Priporočljivo pa je cepljenje tudi za sicer zdrave ljudi, saj tako pred okužbo ne le, da zavarujejo sebe, svoje družine in sodelavce, pač pa tudi tiste, ki so zaradi osnovnih bolezni še posebej ranljivi ter dojenčke do 6. meseca starosti, ki jih še ne moremo cepiti.

V sezoni gripe in drugih respiratornih prehladnih bolezni pa je dobro, da si redno in temeljito umivamo roke z milom, da redno čistimo površine in predmete z vodo in detergentom, da redno prezračujemo prostore. Pri negi in zdravljenju bolnikov pa si razkužujmo roke in druge površine, priporočljiva je uporaba obraznih mask.

Obiskovalce, ki obiskujejo svoje sorodnike in prijatelje pa v UKC Ljubljana prosijo, da hodijo na obiske za kratek čas in pa seveda zdravi.