ponedeljek, 16. januar 2017

Pod mostovi – dokumentarni film o revščini v Sloveniji

Na okrogli mizi po predpremierni predstavitvi dokumentarnega filma Pod mostovi, ki je nastal v Dokumentarnem programu TV Slovenija, avtorici pa sta Špela Kožar in Barbara Zemljič je ministrica Anja Kopač Mrak dejala: "Najboljša rešitev za izhod iz revščine je delo, možnost zaposlitve in dostojno plačilo za opravljeno delo."




Na okrogli mizi so sodelovali: Anita Ogulin, Anja Kopač Mrak, Nina Zidar Klemenčič, Andraž Teršek in Darja Zaviršek. Pogrešal sem predstavnika upokojencev, ki bi zastopal 78.000 upokojencev, od tega kar 55.000 žensk, ki po podatkih statističnega urada živijo pod pragom revščine, čeprav je v dokumentarnem filmu, ki dokaj celovito, na mehek in nazoren način, prikaže tragiko revščine pri skoraj vsakemu petemu upokojencu. Film nas tudi seznani, da imamo v Sloveniji kar 56 tisoč revnih otrok.



Vsebina okrogle mize se je v glavnem vrtela okrog revnih otrok in neživljenjskem ter pretirano birokratskem reševanju socialnih problemov na Centrih za socialno delo. Razprava pa se zato skoraj nič ni dotaknila upokojencev. Le ministrica je povedala, da se bo s 1. februarjem začela uporabljati novela zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki za prejemnike varstvenega dodatka in denarne socialne pomoči pod določenim pogojem ukinja zaznambo na nepremičnini in vračilo pomoči.

V nadaljevanju pa je še dejala, da bodo po vladnem predlogu upokojencem z najnižjimi pokojninami in s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa zvišali pokojnino z zdajšnjih 440 evrov na 500 evrov. Napovedala je tudi reorganizacijo Centrov za socialno delo tako, da bo socialnim delavcem omogočeno več strokovnega dela z ljudmi.



Po mnenju pravnika Andraža Terška pa napovedane spremembe niso nobene "revolucionarne spremembe." Po njegovem gre le za delno popravljanje nesprejemljivih posegov v zakonodajo, ki jih je država naredila v preteklih letih . "Država je v zakonodajo vpisovala člene, ki jih ne bi nikoli smela zapisati," je poudaril.

Predstojnica katedre za področje socialnega vključevanja in pravičnosti na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani Darja Zaviršek pa je dejala, da so Centri za socialno delo ostali takšni kot pred letom 1991, in sicer "podaljšana roka države". "Delajo tisto, kar jim reče država." Kar se pa tiče revščine socialni centri niso tisti, ki povzročajo revščino.



Anita Ogulin z Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje pa kot problem opaža nesodelovanje med posameznimi institucijami države. Veliko prizadevanj nevladnih organizacij je prav zaradi tega zaman. Povedala je tudi, da je Zveza skupaj z Odvetniško pisarno Zidar Klemenčič leta 2013, v okviru projekta Botrstvo, ustanovila brezplačno pravno pomoč, v okviru katere pomagajo socialno najšibkejšim, največkrat takrat, ko jim grozi deložacija. Nina Klemenčič Zidar je v zvezi s tem dejala: "Če bi kdo v resnici želel, da ne bi bilo deložacij, teh ne bi bilo."




Premierno si bomo film lahko ogledali v torek, 17. januarja, ob 21. uri na TV SLO 1. Scenarij sta napisali novinarka TV Slovenija Špela Kožar in Barbara Zemljič, ki je film tudi režirala. Kot direktor fotografije in snemalec se je podpisal Bernard Perme, delo mojstra montaže pa je prevzel Zlatjan Čučkov.

Foto: Janez Platiše in RTV SLO