sreda, 25. januar 2017

V Unionski dvorani bo nastopil slavni Londonski kraljevi filharmonični orkester

V okviru praznovanj slovenskega kulturnega praznika bo v Unionski dvorani 9. februarja nastopil Londonski kraljevi filharmonični orkester. Eden najkakovostnejših filharmoničnih sestavov na svetu bo nastopil pod vodstvom dirigenta in violinista Pinchasa Zukermana.





Predstavil bo izjemen Beethovnov program, ki ga je po besedah direktorja festivala Darka Brleka izbral Zukerman sam. Na koncertu bosta tako v prvem delu zazveneli Beethovnovi Uvertura Egmont in sedma simfonija, v drugem delu pa bo Zukerman izvedel Beethovnov violinski koncert.

Kot je na novinarski konferenci povedal Brlek, so se za Unionsko dvorano odločili glede na pomanjkanje ustreznih koncertnih prizorišč v Ljubljani in zasedenost Cankarjevega doma. Poleg tega je program koncerta izjemno primeren za secesijsko Unionsko dvorano.



Na Festivalu Ljubljana pričakujejo, da bo dvorana polna, saj se vstopnice po Brlekovih besedah dobro prodajajo. Optimalno število stolov v dvorani je 550, vendar upajo, da jih bodo uspeli v dvorano namestiti še nekaj več. Koncert napovedujejo kot darilo Sloveniji ob kulturnem prazniku in uvod v tradicionalni Ljubljana festival, ki bo letos dočakal že 65. izvedbo.

Tokrat bodo organizatorji poizkusili z novo ponudbo storitev, to je srečanje z dirigentom, solistom ter predstavniki orkestra na umetniški večerji, ki je sicer v praksi v Italiji po slavnostnih koncertih ali odprtju festivalov, koncertnih in opernih sezon. Tokrat bodo obiskovalcem koncerta, pa tudi drugim, ki morda na sam koncert ne bodo mogli priti, ponudili posebno večerjo s štirimi hodi z izbranimi vini za štirideset evrov po osebi.



Londonski kraljevi filharmonični orkester se zaradi svoje raznovrstnosti in visokih standardov uvršča med najbolj inovativne filharmonične orkestre na svetu. Vodilo orkestra, ki sodeluje tudi s številnimi pop in rock legendami, ostaja posredovanje glasbe na vrhunski ravni čim širšemu krogu občinstva.

Orkester je leta 1946 ustanovil sir Thomas Beecham, ki je bil tudi njegov prvi dirigent. Od leta 2004 domuje v dvorani Cadogan v Londonu. Od leta 2009 je umetniški vodja in šef dirigent Charles Dutoit, Zukerman je prvi gostujoči dirigent, drugi dirigent je Alexander Shelley, že vrsto let pa je stalni dirigent Grzegorz Nowak.

Več o koncertu Londonskega kraljevega filharmonični orkester pa preberite TUKAJ

Janez Platiše, Marijan Zlobec in STA