sreda, 11. avgust 2021

V DSO Bokalce v Ljubljani uradni pričetek poučevanja potujoče učilnice SIMBIOZA #foto #video

Ljubljana, 11.8.2021 – V Domu starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik enota Bokalce, kjer je potekalo poučevanje oskrbovancev kako se uporablja tablični računalnik, je bila slovesnost s katero se je uradno pričelo poučevanje Simbioza Mobiln@ - potujoča učilnica. Projekt 'S spletom naproti letom' ki je nastal pod okriljem Simbioze je preko flantropske organizacije Google.org podprl tudi Google. Simbioza bo s prejetimi sredstvi, predvsem med starejšimi, krepila digitalna znanja, dostopnost novih tehnologij, ter okrepila svoja prizadevanja na področju medgeneracijskega sodelovanja, solidarnosti ter širjenja digitalnih kompetenc.

Otvoritvene slovesnosti se je udeležil tudi Borut Pahor, predsednik RS, ki so ga, ob prihodu, skupaj z Mark Boris Adrijaničom, ministrom za digitalno preobrazbo in drugimi visokimi gosti stanovalke in stanovalci prisrčno sprejeli. Vzklikali so: »Hvala ker ste prišli!«




Uvodni nagovor je imela Ana Pleško, soustanoviteljica socialnega podjetja Simbioza Genesis v katerem je poudarila, da mineva 10 let odkar je bilo ustanovljeno in da s Simbioza  Mobiln@ - potujoča učilnica postavljajo nov mejnik s katerim želijo zagotoviti digitalno pismenost  starejših v vseh krajih po Sloveniji. Vsakodnevno se namreč srečujejo s starejšimi, ki se težko soočajo z  digitalno preobrazbo družbe. Opažajo tudi, da je razkorak pri razumevanju digitalne tehnologije med  podeželjem in mesti vedno večji. Potujoča učilnica je konkreten odgovor na izzive vse hitreje starajoče  družbe v Sloveniji. Izjemno so veseli, da jih je podprla tudi organizacija Google.org  s katero bodo lahko še naprej zagotavljali digitalno opolnomočenje starejših.

VIDEOMelita Zorec, direktorica doma starejših občanov na Bokalcih v Ljubljani.

Gostiteljica Melita Zorec, direktorica doma starejših občanov na Bokalcih v Ljubljani  pa je v pozdravnem nagovoru  izrazila zadovoljstvo, ker je družba prepoznala potrebo po izobraževanju starejših ljudi, tudi tistih, ki bivajo v domovih za starejše. Pomen poznavanja digitalnih veščin se je pokazal v času epidemije novega koronavirusa, saj je to znanje stanovalcem omogočilo vzdrževanje socialnih stikov, plačilo računov in med drugim spremljanje koncertov.

VIDEO - Borut Pahor, predsednik RS - celoten nagovor ob otvoritvi potujoče učilnice Simbioza.

Predsednik RS Borut Pahor pa je takoj na začetku nagovora najprej  stanovalke in stanovalce ponovno povabil na obisk v Predsedniško palačo in nato nadaljeval: »Digitalna pismenost lahko v svetu novih tehnologij omogoča komuniciranje in tako premaga vrzel  osamljenosti. To, da se je Simbioza odločila ob pomoči Googla, da priskoči na pomoč in pomaga pri  digitalni pismenosti je spoštovanja in občudovanja vredno. Sodelujemo že osem let, vsi Simbiozini projekti  poskušajo pomagat pri grajenju trdnih mostov za različne generacije, kar je plemenito delo. Gre tudi za  nujen ukrep, da čim več ljudi v zrelih letih zdaj nove tehnologije znajo uporabljati ter da jim to omogoča  stik z bližnjimi.«

VIDEO -  Metka Svetlin iz Marketing Manager Google Adriatic.   

Metka Svetlin iz Marketing Manager Google Adriatic  je poudarila: »Spletna orodja so bila v času zaprtja države zaradi ukrepov v epidemiji rešitev. Poleg tega je bilo lani v Sloveniji 44 odstotkov starostnikov med 65 in 74 let, ki nikoli niso uporabljali interneta, medtem ko je povprečje v EU 33 odstotkov. Veliko starejših je tako v nevarnosti, da bodo družbeno še bolj nazadovali. Tudi zato je Google podprl Simbiozo.« Dejala je tudi, da so v podjetju Google resnično veseli, ker so pri iskanju projektov in organizacij za podporo srečali s Simbiozo Genesis. »Tovrstna socialna podjetja so temeljnega pomena in  verjamemo, da bodo s prejeto podporo le nadgrajevali in širili doseg svojih uspehov. Prihodnost je v  digitalizaciji in do nje mora imeti dostop vsak; digitalna znanja in orodja niso zgolj nov način delovanja v  današnjem okolju, postala so temeljno znanje za delo, izobraževanje in interakcijo v družbi kot jo  poznamo danes,« je zaključila Metka Svetlin.

VIDEOGorazd Garafol, vodja Simbioza Mobiln@ - potujoča učilnica.  

Predsednik Pahor si je skupaj z ostalimi visokimi gosti ogledal kako praktično poteka poučevanje oziroma delavnica na tabličnih računalnikih v potujoči učilnici Simbioza in se zanimal kakšne pedagoške ter andragoške pristope uporabljajo pri učenju starejših ter kako hitro se lahko naučijo računalniških osnov. Pogovarjal se je tudi s slušatelji delavnice. Gorazd Garafol, vodja Simbioza Mobiln@ - potujoča učilnica pa mu je povedal, da uživa pri poučevanju starejših, da ga navdušuje njihova vestnost, vztrajnost in zanimanje. Povedal je tudi, da se v povprečju, najbolj osnovnih znanj uporabe na tabličnem računalniku naučijo v 20 minutah.

VIDEO Mark Boris Andrijanič, minister za digitalno preobrazbo.

Posebno zanimanje kako poteka računalniško izobraževanje starejših v Simbioza Mobiln@ - potujoča učilnica pa je pokazal  Mark Boris Andrijanič, minister za digitalno preobrazbo, ki je nagovoril vse prisotne in med drugim izpostavil: » Naj poudarim, da digitalizacija ni in ne sme biti sama sebi namen. Digitalnih veščin se učimo celo  življen-je, Slovenija pa žal zaostaja na tem področju za večino EU držav. Simbioza je nekaj izjemnega in  gre za pionirsko pobudo, ki že desetletje krepi digitalne veščine s pomočjo medgeneracijskega  sodelovanja. Njihov trud so prepoznali številni domači in tuji partnerji. V čast mi je, da lahko danes  praznujemo ta pomemben mejnik skupaj. Prav odpravljanje digitalne izključenosti in vseživljenjsko  učenje digitalnih veščin so tudi moje absolutne prioritete. Digitalne veščine so stvar celotne družbe  zato nikogar ne smemo pustiti za sabo. Strah pred digitalizacijo je absolutno odveč. Svet ni eden  svetova sta dva. To pomeni, da bomo ohranili tradicionalne načine opravljanja upravnih in drugih  storitev. Še vedno boste lahko naročili novo osebno izkaznico prek okenca na upravni enoti, prav tako se boste lahko še naprej naročali za obisk zdravnika prek telefona.«



Simbioza Mobiln@ - potujoča učilnica uvaja nove oblike učenja v inovativnem učnem okolju, ki starejšim  omogoča lažje učenje digitalnih veščin. Ekipa Simbioze bo tako v lokalnih okoljih po Sloveniji izvajala  brezplačne delavnice IKT (informacijske in komunikacijske tehnologije), prav tako pa bodo starejšim omogočili tudi individualna svetovanja ter ostale  storitve, ki so povezane z izzivi, ki nastajajo ob uporabi IKT med starejšimi. 


 
Kratica IKT (informacijske in komunikacijske tehnologije) je krovni termin, pod katerega spadajo vse komunikacijske naprave ali aplikacije, ki vključujejo radio, televizijo, mobilni telefon, računalnik, mrežno programsko opremo (angl. software) in strojno opremo (angl. hardware), satelitske sisteme itd., kot tudi različne storitve in aplikacije, povezane z njimi, kot so videokonference in učenje na daljavo. Tako lahko starim ljudem omogočajo lažje in samostojnejše življenje pripomočki, kot so npr. prilagojen telefon, ki omogoča lažje odčitavanje številk, »govoreča« kuhinja, samodelujoči sesalec, naprave, ki jih upravlja človeški glas, videotelefoni, uporaba interneta ipd.

Preko najsodobnejših digitalnih izobraževalnih pobud in iniciativ bodo približali uporabo IKT orodij starejšim odraslim (50+), ki so iskalci zaposlitve ali zaposleni, ki nimajo dostopa do tovrstnih tehnologij  ter starejšim občanom (65+), ki si želijo naučiti uporabe pametnega telefona, računalnika in tablic. Preko » učilnice na kolesih«, ki bo presegla tradicionalno »štiri stensko« učilnico, bodo tako dosegli tiste starejše, ki običajno ne morejo zlahka dostopati do nosilcev znanja in izobraževalnih virov. 



Skratka uporaba informacijsko komunikacijske tehnologije je neizogibni sopotnik sodobnega načina življenja pri  izobraževanju, v poklicnem delovanju, tretjem življenjskem obdobju, pri preživljanju prostega časa in v  bodoče tudi pri bivanju pametnih mest v družbi interneta stvari. V pametni prihodnosti zagotovo ne  smemo pozabiti na digitalne veščine starejših, saj jim bodo zagotavljale dostop do kakovostnega bivanja  ter gradile vključujočo pametno družbo.

FOTOREPORTAŽA - Kliknite na črko f