petek, 27. avgust 2021

16. etnološka prireditev 'Domači vrt nekoč in danes'

Člani Turističnega društva Tuhinjska dolina letos 4. in 5. septembra že šestnajstič pripravljajo dvodnevno etnološko prireditev. Tokrat je posvečena domačemu vrtu.





Obhišna vzgoja zelenjave je zelo priljubljena za samooskrbo s tisto zelenjavo, ki jo gospodinje najpogosteje uporabljajo v svoji kuhinji. Včasih je bil vrtič ali garkelj ob vsaki hiši. V času invazije trgovin, pa je bil kar nekako zapostavljen. V zadnjih letih je spet postal popularen v obliki visokih gred, saj ljudje vse bolj spoznavamo pomen doma pridelane zelenjave.

Kako je bilo včasih in kako je danes vam bomo skušali predstaviti na letošnjih etnološki prireditvi.

V soboto, 4.9.2021 bodo med 10. in 13. uro pred Termami Snovik rokodelske delavnice na temo predelave in uporabe zelenjave (priprava domačega soka, vegete...) in uporabo zelišč.

V nedeljo 5. 9.2021 bo s pričetkom ob 15. uri osrednja prireditev DOMAČI VRT nekoč in danes.




Obiskovalci si bodo lahko ogledali:
Izgled domačega vrta nekoč in danes, različna orodja ter pripomočke, ki se uporabljajo pri delu v vrtu, posaditve v vrtu in v visokih gredah, prikaz priprave visoke grede, razstavo pridelkov, uporabo in predelavo zelenjave, prikaz kulinarike z uporabljenimi pridelki in zelišči iz domačega vrta.

V programu bodo sodelovali:
Godba Tuhinjske doline, Ljudske pevke Predice, Harmonikar in ljudski pevci iz Tuhinjske doline.

Na dan osrednje prireditve bo na stojnicah od 11.ure dalje možnost nakupa domačih pridelkov in izdelkov skupaj z rokodelskimi. Organiziran bo tudi bogat srečelov.

Pri izvedbi prireditev se bodo upoštevala navodila in zahteve NIJZ.

Besedilo in foto: Pavla Tomec
TD Tuhinjska dolina