petek, 6. avgust 2021

V slovensko prestolnico se vrača operna diva Ana Netrebko

Festival Ljubljana predstavlja koncertni večer najlepših opernih arij in duetov. V slovensko prestolnico se po izjemnem uspehu lanskega poletja na oder 69. Ljubljana Festivala vračata operna diva Ana Netrebko in tenorist Jusif Ejvazov. Nastopila bosta v nedeljo, 8. avgusta, ob 20:30 uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma in ne na Kongresnem trgu. Zato je potrebna menjava vstopnic, ki jo lahko opravite pri blagajni Križank ali na dan koncerta v prvem preddverju Cankarjevega doma

Ruska sopranistka Ana Netrebko kraljuje na opernih in koncertnih odrih po vsem svetu, vse odkar jo je odkril dirigent Valerij Gergijev. Njena vokalna zrelost ji omogoča umetniško neprekosljive interpretacije Verdijevih in Wagnerjevih junakinj ter vodilnih vlog v delih pozne romantike. Skupaj s soprogom, azerbajdžanskim tenoristom Jusifom Ejvazovom, ki je eden najbolj iskanih tenoristov svoje generacije, sta postala zvezdniški operni par par excellence. Program na tokratnem koncertu 8. avgusta bo italijansko obarvan z najbolj znanimi sopranskimi in tenorskimi arijami ter dueti iz izbranih oper.

Ko je Giuseppe Verdi začel ustvarjati opere, sta bili javnost in stroka trdno prepričani, da učinkovitosti Rossinijevih oper ne more preseči. Verdi je z novimi pristopi v dramatizaciji in inventivno melodičnostjo v glasbeni ekspresiji kmalu dokazal, da se motijo. Postal je najpomembnejši operni ustvarjalec v Italiji in širše v Evropi. Po Verdiju je prišel čas za Giacoma Puccinija, ki je predhodniku sledil po vplivu in ugledu. Ustvarjal je v slogu verizma, ki je glasbeni odgovor na takrat razširjeni literarni realizem. Isti slog sta v svojih operah uporabljala Leoncavallo in Giordano. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral Michelangelo Mazza, ki z znanima pevcema tesno sodeluje že več let.

Foto: Festival Ljubljana