sobota, 21. avgust 2021

Muzikal Lolita končno pride tudi v Ljubljano #video

Muzikal Lolita je bil napovedan že na lanskem 68. Ljubljana Festivalu, in to trikrat (avgusta, novembra, decembra), seveda z upanjem in celo prepričanjem, da se ga bo dalo izvesti. Ni se izšlo. Zdaj je napovedan za 23. in 24. avgusta in upati je, da v tednu dni ne bo kaj narobe. V Ljubljani tako končno gostuje Gledališče LDM Nova Scena iz Sankt Peterburga.



Lolita je bila premierno izvedena leta 2018 v spomin na 100. obletnico poboja carske družine Romanov. Zgodba se odvija v vihravem letu 1916, ki je že napovedovalo velike politične spremembe Rusije in vstajo. Glavni vlogi sta 13-letna Lolita in Grigorij Rasputin, tudi drugi osrednji liki so resnične osebnosti: carjev sorodnik knez Feliks Jusupov, Lolitina mama – dvorna dama carice Aleksandre Fjodorovne Anna Virubova in angleški detektiv Oswald Rayner, ki se zaljubi v Lolito.

Gledališče LDM Nova Scena iz Sankt Peterburga se po odmevnem debiju s spektakularnim Mojstrom in Margareto ter nekonvencionalnim Evgenijem Onjeginom vrača v Slovenijo z briljantno mojstrovino čutnosti, pogubne ljubezni in erotike. Muzikal Lolita ima malo skupnega z istoimenskim kontroverznim romanom Vladimirja Nabokova, ki govori o sprevrženi in tragični romanci med moškim srednjih let in njegovo mladoletno pastorko.



Skupna originalni zgodbi ostaja le ljubezen, ki nas lahko pogubi in zapelje v temačnost in grozo. Muzikal je plod mednarodne koprodukcije, ki jo sestavljajo pevske zvezde ruskih muzikalov, razkošen baletni ansambel z impozantno koreografijo, mikavnimi kostumi in inovativno interaktivno kuliso s posebnimi vizualnimi učinki. Zgodba je postavljena v zadnje sončne dni zlate dobe Rusije pred izbruhom revolucije, ki je povzročila razpad ruske monarhije. Lolita je simbol čistosti, prepovedani sad, obljubljeni raj, nad katerim se pne svod peklenskega ognja. Je zastrašujoča ljubezen, ki vodi v smrt.

Kompleksna produkcija ruske zasedbe gledališča LDM Nova scena iz Sankt Peterburga. Odlična zasedba z bogato kostumografijo in dinamično sceno. Videoprojekcije v 3D-tehniki, ki obiskovalcem ob nastopajočih v živo pričarajo vtis kinematografskih vizualnih razsežnosti. Muzikal, ki temelji na eni najbolj vznemirljivih zgodb 20. stoletja



Avtorica predstave in producentka: Irina Afanasjeva 
Glasba, aranžmaji in zvok: Anton Tanonov 
Režiserka: Irina Afanasjeva 
Avtorica koreografskega koncepta: Anastasia Melnikova 
Koreograf : Svjatoslav Meljnikov 
Scena in kostumografinja: Irina Afanasjeva 
Scenografinja: Sofia Tjuremnova

Ansambel Profesionalne plesne šole Jagger
Muzikal bo izveden v ruskem in angleškem jeziku s slovenskimi nadnapisi.

Pričetek obeh uprizoritev Lolite bo točno ob 20.30, zato obiskovalce vljudno prosijo, da na prireditev zaradi preverjanja izpolnjevanja PCT pogojev pridejo prej.

VIDEO

 


VIDEO - Novinarska konferenca Festivala Ljubljana 23.8.2021.

Novinarska konferenca z izvajalci muzikala Lolita, ki bo na odru 69. Ljubljana Festivala na ogled v ponedeljek, 23., in torek, 24. avgusta, tenorist in skladatelj José Cura, ki bo nastopil v sredo, 25. avgusta, dirigentka Živa Ploj Peršuh, ki bo vodila Slovenski nacionalni mladinski orkester na koncertnem večeru v četrtek, 26. avgusta, ter Vlado Kreslin, katerega 30-letnico nastopov na Ljubljana Festivalu bomo zabeležili v petek, 27. avgusta.

Besedilo: Marijan Zlobec, Janez Platiše
Foto in video: Festival Ljubljana