četrtek, 24. avgust 2023

Mahler v izvedbi svetovno priznanih glasbenikov

Festival Ljubljana predstavlja Kraljevi orkester Concertgebouw, ki bo pod vodstvom vrhunskega maestra Ivána Fischerja nastopil 28. avgusta. Ob 20. uri bodo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma odigrali Simfonijo št. 7 Gustava Mahlerja, čigar simfonije so znane po dovršenih strukturah, čustveni globini in kompleksnosti.


Dirigent, skladatelj in pedagog Iván Fischer je sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja ustanovil Budimpeški festivalski orkester (BFO), kjer je kot glasbeni direktor tega orkestra napisal eno najuspešnejših glasbenih zgodb v zadnjih 30 letih: z mednarodnimi turnejami in posnetki za založbi Philips Classics in Channel Classics je postal eden najslavnejših dirigentov, pri katerem gresta tradicija in inovativnost z roko v roki. Bil je glavni dirigent Državnega simfoničnega orkestra iz Washingtona, Lyonske opere in Orkestra Koncertne hiše iz Berlina. Po več desetletjih skupnega dela ga je Kraljevi orkester Concertgebouw imenoval za častnega gostujočega dirigenta tega orkestra.

Kraljevi orkester Concertgebouw, s sedežem v Amsterdamu, je bil ustanovljen leta 1888, naziv kraljevi pa je uradno prejel ob praznovanju stoletnice, leta 1988. Pokroviteljica je nizozemska kraljica Maksima. Pod taktirko legendarnih dirigentov, kot so Willem Mengelberg, Bernard Haitink in Mariss Jansons, dosledno ohranja visoko raven umetnosti in glasbene odličnosti. Znan je po svojih brezhibnih interpretacijah del svetovno znanih skladateljev, od klasičnih skladb do sodobnih del. Zaznamujejo ga topel in bogat zvok, natančnost ter globoka čustvena resonanca. Poleg približno osemdesetih koncertov, izvedenih v domači dvorani, ima orkester vsakoletno tudi okoli štirideset koncertov v drugih večjih koncertnih dvoranah po vsem svetu. Na ponedeljkovem koncertu se jim bo pridružil tudi slovenski violončelist Izak Hudnik, ki je kot prvi Slovenec igral z orkestrom v okviru orkestrske akademije.

Orkester je bil tesno povezan z Gustavom Mahlerjem in je redno izvajal številne njegove simfonije še v času, ko ni bil priznan kot pomemben skladatelj. V njihovi izvedbi bo v Gallusovi dvorani tokrat zvenela Mahlerjeva Sedma simfonija. Avstrijski virtuoz se je v svojem drugem simfoničnem obdobju (Peta, Šesta in Sedma simfonija) odpovedal pevskemu glasu in jasnemu programu, prav tako je orkester nekoliko zmanjšal in motive zapletal v gosto polifonijo. Pisanje simfonije mu je pomenilo ustvarjanje »sveta s pomočjo vseh sredstev in razpoložljivih tehnik«. Mahlerjeva simfonija, pojmovana kot svet, gradi v več stavkih celostni odtis univerzuma in življenja v njem.

Vstopnice so na voljo na ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, bencinskih servisih ter ostalih prodajnih mestih Eventim.

Program:

G. Mahler: Simfonija št. 7