petek, 25. avgust 2023

Predsednica republike je sprejela generalnega sekretarja Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC)

Ljubljana, 25. 8. 2023 – Predsednica Republike Slovenije je sprejela Jagana Chapagaina, generalnega sekretarja Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC), in regionalno direktorico IFRC Brigitte Bischoff Ebbesen, ki se mudita na obisku v Sloveniji. Pogovora sta se udeležili tudi predsednica Rdečega križa Slovenije (RKS) mag. Ana Žerjal, generalna sekretarka RKS Cvetka Tomin, in njena namestnica mag. Nuška Jerman.




Glavna tema pogovora so bile uničujoče poplave v Sloveniji ter vloga humanitarnih organizacij pri sanaciji in pomoči prizadetemu prebivalstvu, ki bosta po mnenju vseh sogovornikov dolgotrajni. Predsednica Pirc Musar in generalni sekretar Chapagain sta ob tem spregovorila o vlogi digitalnih orodij pri zagotavljanju pomoči in obnove ter soglašala, da bi bilo to lahko z uporabo inovativnih digitalnih načinov lahko učinkovitejše, še hitrejše in bolj transparentno. Sogovorniki so izpostavili tudi nujnost zagotovitve psihosocialne pomoči za prizadete v poplavah pa tudi tiste, ki so jim pomagali. IFRC bo po besedah generalnega sekretarja na obeh področjih, zagotovila svojo podporo, znanje in orodja.

Gospod Chapagain, ki je včeraj obiskal nedavno poplavljena območja je poudaril, da se vreme zaradi podnebnih sprememb močno spreminja in postaja nepredvidljivo, čemur se moramo prilagoditi in se na to bolje pripraviti. Predsednica republike se je strinjala in poudarila, da predstavljajo podnebne spremembe in naravne katastrofe, ki jih spremljajo enega glavnih izzivov našega časa, ki mu bomo morali nameniti več pozornosti.




Sogovorniki so spregovorili tudi o položaju Rdečega križa Sloveniji, odzivnosti v primeru naravnih in humanitarnih nesreč ter možnosti tesnejšega sodelovanja, tako z državo kot zasebnim sektorjem.

Predsednica se je ob tej priložnosti ponovno zahvalila vsem humanitarnim organizacijam za izjemno organiziranost in pomoč pri katastrofalnih poplavah. "Rdeči križ Slovenije vsak dan, skupaj z drugimi humanitarnimi organizacijami, na različne načine pomaga ljudem, ki so se znašli v stiski in je prvi, ki ponudi roko solidarnosti in podpore ter združi ljudi v plemenitem poslanstvu človečnosti in pomoči sočloveku v stiski" je dejala predsednica republike in Rdečemu križu Slovenije zagotovila vso svojo podporo pri neprecenljivem delu, ki ga opravlja. Še posebej pa je izpostavila solidarnost in enotnost med prebivalci Slovenije in hitro pomoč sosednjih in drugih držav.