sreda, 2. avgust 2023

Od Boléra do briljantnosti #video

Ljubljana, 2. 8.2023 - Festival Ljubljana predstavlja plesni spektakel Gran Bolero v izvedbi EN-KNAP Group in Zagrebškega plesnega ansambla. Na sporedu bo v ponedeljek, 7. avgusta, ob 20.30 v Poletnem gledališču Križank. Avtor idejne zasnove in koreograf je eden izmed izstopajočih in obetavnih koreografov mlajše generacije, Jesús Rubio Gamo.


Jesús Rubio Gamo je po študiju baleta, sodobnega plesa, gledališča in literature je prejel štipendijo MAE-AECI za študij plesa v tujini. Preselil se je v London in tam z odliko končal magistrski študij koreografije na Šoli za sodobni ples. Opravil je tudi magistrski študij uprizoritvenih umetnosti v Nacionalnem muzeju umetnosti Kraljica Sofía v Madridu. Njegova dela so bila predstavljena na mednarodnih festivalih, kot so Chantiers d'Europe (Pariz), Dancenet Sweeden, Escena Contemporánea (Madrid), Mednarodni festival Greenwich in Docklands (London), FAEL (Lima), Mednarodni plesni festival v Birminghamu, ARC for Dance (Atene), Mednarodni gledališki festival v Amsterdamu, Hay Festival oziroma Romaeuropa Festival ... Dve leti zapored, leta 2017 in 2018, je bil v okviru mednarodne mreže Aerowaves izbran za enega od 20 najpomembnejših mladih koreografov v Evropi.


Njegov izvirni španski projekt Gran Bolero je leta 2020 prejel špansko državno nagrado za uprizoritvene umetnosti MAX za najboljšo plesno produkcijo leta. Koreografija na novo definira znamenito Ravelovo skladbo Boléro, ki ne temelji na izpeljevanju gradiva, pač pa na njegovem ponavljanju. Gamo se bo v Križankah predstavil s produkcijo, ki jo je priredil za skupino EN-KNAP Group, okrepljeno z Zagrebškim plesnim ansamblom. V Poletnem gledališču bo nastopilo po šest plesalcev iz vsake zasedbe, skupno dvanajst.

VIDEO  Iztok Kovač, direktor Zavod En Knap in umetniški vodja Centra kulture Španski borci.

Produkcijski zavod EN-KNAP je leta 1993 ustanovil Iztok Kovač, leta 2007 pa se je iz njega oblikovala plesna skupina EN-KNAP Group, ki je edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji. Skupino sestavljajo plesalci iz vseh koncev sveta, zasedba pa se ponaša z izjemnim repertoarjem, ki je nastal kot plod sodelovanja z več kot 30 mednarodno priznanimi koreografi in režiserji. Do danes je EN-KNAP Group ustvaril 45 predstav in plesni film. Svoj repertoar predstavlja z več kot 50 uprizoritvami letno na domačih odrih ter rednimi mednarodnimi turnejami.

VIDEO Novinarska konferenca Ljubljana Festivala.

Zagrebški plesni ansambel (ZPA) je leta 1970 ustanovila Lela Gluhak Buneta. Leta 2014 je vodenje prevzela Petra Glad Mažar, leta 2022 pa se ji je pridružila Petra Valentić. ZPA slovi po izvirnih delih in performativni moči izvajalcev. Redno sodelovanje s tujimi koreografi in različnimi umetniki s področja gledališča, vizualnih umetnosti in glasbe je skupino pripravilo na soočanje z izzivi različnih umetniških pristopov. Za svoje delo je zasedba prejela nagrade Hrvaškega združenja dramskih umetnikov: za najboljšo koreografijo (2004, 2012, 2018), najboljšo plesalko (2004, 2016) in najboljšega plesalca (2004, 2006, 2012), najboljšo scenografijo (2006) in najboljšo plesno produkcijo (2008, 2012)

VIDEO Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Ljubljana Festival.

 

Več informacij na ljubljanafestival.si