nedelja, 20. avgust 2023

V Arboretumu Volčji Potok bo evropsko tekmovanje mladih cvetličarjev Eurofleurs2023






V Arboretumu Volčji Potok bo od 24. do 26. 2023 avgusta potekalo Evropsko tekmovanje mladih cvetličarjev EUROFLEURS 2023. Tekmovalo bo 12 mladih cvetličarjev iz Evrope, med njimi je tudi slovenska predstavnica MAŠA TROHA. Pomerili se bodo v petih florističnih nalogah. Prvenstvo pod pokroviteljstvom Mednarodne floristične organizacije Florint organizirata Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS in Arboretum Volčji Potok.

VIDEO - Simon Ogrizek

Simon Ogrizek, predsednik mednarodne cvetličarske organizacije FLORINT in predsednik sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS, je na novinarski konferenci predstavil razloge in pomen tovrstnega prvenstva za stroko in državo. »Slovenija je dežela z izjemno visoko kulturo cvetja in nadvse veseli smo, da po 16 letih zopet gostimo evropsko tekmovanje cvetličarjev. Pri tem pa gre seveda velika zahvala gostitelju in soorganizatorju dogodka Arboretumu Volčji potok, ki je omogočil, da smo v tem izjemnem ambientu deležni tako posebne cvetlične nadgradnje. Tudi tematika je tesno povezana z naravo, z uporabo naravnih materialov. Posebnost letošnjega tekmovanja je 0(nič) km šopek, kar pomeni, da tekmovalci vse cvetlice dobijo tukaj. Vodilo tekmovanja je trajnostni razvoj in uporaba naravnih materialov. Tekmovalce čaka pet florističnih nalog, vse naloge pa bodo ves čas opravljali pod budnim očesom petčlanske mednarodne komisije,« je uvodoma povedal Ogrizek in predstavil Florint kot organizacijo, ki skrbi za izobraževanje, promocijo in razvoj cvetličarstva v svetu.

VIDEO - Aleš Ocepek

Direktor Arboretuma Volčji Potok Aleš Ocepek pa je dejal, da je Arboretum pravi kaj za tovrstne dogodke. »Obiskovalci so ljubitelji narave, vrtne umetnosti ali pa preprosto lepih stvari, kot so drevesa, cvetje, sedaj pa bodo lahko v izjemnem okolju arboretuma občudovali še  floristične ideje mladih.  Tudi za tekmovalce bo to edinstveno tekmovanje, saj bodo del cvetja lahko nabrali v parku. Zato smo posebej izbrali in vzgojili poletno cvetje, to pa bo omogočilo res posebne kreacije. Postavitve tekmovalcev bodo na ogled  v drevoredu, ob jezeru in v galeriji pod arkadami vsak dan od 8. ure dalje. Obiskovalci bodo lahko ves čas tekmovanja tekmovalce spremljali v živo pri njihovem delu, kar je  edinstvena priložnost. Naša osnovna dejavnost je arboristična in cvetličarska. Zato si takih dogodkov zelo želimo. Prepričan sem, da bodo obiskovalci to tudi videli na ta način in nas počastili s svojim obiskom,« je poudaril Ocepek. Samo tekmovanje bo potekalo v petek, 25. avgusta, in v soboto, 26. avgusta ko bo tudi zaključek.

VIDEO - Danijel Lamperger, direktor OZS

Pri izvedbi tekmovanja sodeluje tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije skupaj s svojo sekcijo. Direktor OZS Danijel Lamperger je izpostavil, da tako zbornica kot sekcija skrbita za ugled stroke. »Na tekmovanju so v fokusu mladi. To je priložnost za vse mlade, da se spoznajo z novimi veščinami, spoznajo kolege, tisto, kar počnejo v drugih državah. Mladi imajo ob tem priložnost, da svoje spretnosti izpilijo do mojstrstva. To sporočilo želimo prenesti do mladih in jim pokazati, da je v dejavnosti zelo veliko priložnosti in da je to zelo lep poklic,« je dejal Lamperger.



Ogrizek pa je izpostavil pomen dogodka za celotno stroko: »Za nas je ta dogodek zelo pomemben, saj bomo kreacije imeli pred vrati in vsi slovenski cvetličarji bodo imeli te kreacije na dlani. Teme smo pripravili že lani: šopek vezan v roki, poročni šopek, piknik na travi, drevo je moj prijatelj in presenečenje. Tekmovalcev je 12 in tako lahko pričakujemo 60 izjemnih kreacij. Tekmovanje poteka pod budnim očesom tehničnega komiteja, ki spremlja parametre za posamezno teme.«

 VIDEO - Maša Troha in Sonja Jerič Štefe.

Na novinarski konferenci se je s šopkom predstavila tudi slovenska predstavnica na Eurofleurs2023, mlada cvetličarka Maša Troha. »Kar zadeva tekmovanje, je to predvsem ogromna izkušnja. Spoznavanje ljudi, novih trendov, predvsem pa zame osebno odskočna deska. Glede šopka, ki sem ga danes sestavila, lahko rečem, da stremimo k trajnostnemu razvoju – vse rožice so zrasle v Arboretumu,« je zaupala Troha. Maša se na tekmovanje z mentorsko podporo pripravlja že tri mesece, zadnji teden pa še posebej intenzivno. 


V okviru tekmovanja bo tudi spremljevalni program. »Zlasti za obiskovalce je pomembno, da si bodo lahko ogledali še pester spremljevalni program. Predstavitev kitajske umetnosti cvetja, predstavitev posebnih novih rastlin, umetnost aranžiranja z naravnimi materiali, v živo pa bodo spremljali prikaz jesenke floristike aktualne floristične prvakinje Hanneke Frankema« je še pojasnil Ogrizek.

Lamperger je dodal, da bo OZS prihodnji teden na sedežu zbornice gostila predstavnike Kitajske Gospodarske zbornice iz Šanghaja, namen srečanja pa je izmenjava kontaktov in odpiranje vrat podjetjem, ki imajo interes poslovati s Kitajsko.



Tekmovalci Evropskega prvenstva mladih cvetličarjev 2023 so:
Catherine Burn iz Velike Britanije. Filip Hrouda iz Češke, Karoline Pedersen iz Danske, Benoit Barbin iz Francije, Anian Friedrich iz Nemčije, Esther Weijenberg iz Nizozemske, Justine Givron iz Belgije, Massimo Bundi iz Švice,  Weronika Kwiatek-Binda iz Poljske, Henrietta Sutus iz Madžarske, Maris Paas iz Estonije in Maša Troha iz Slovenije.