sreda, 9. avgust 2023

Predsednica RS Nataša Pirc Musar se je sestala s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen

Ljubljana, 9. 8. 2023 – Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je sestala s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki je danes obiskala Slovenijo, ter si ogledala posledice nedavnih katastrofalnih poplav, ki so prizadele številna območja države. Srečanje je bilo namenjeno izmenjavi informacij o trenutnem stanju ter predstaviti načrtov za pomoč Evropske komisije pri obnovi prizadetih območij.





Predsednica Evropske komisije je v pogovoru izrazila globoko sočutje s prebivalci Slovenije, ki se soočajo s posledicami poplav. Fascinirana je bila nad izjemno solidarnostjo, ki jo prebivalke in prebivalci kažejo med kriznim obdobjem. ter pohvalila tudi hitro reakcijo državnega sistema za zaščito in reševanje.

Srečanje med obema predsednicama je bilo namenjeno predvsem predstavitvi pomoči za obnovo prizadetih območij. Predsednica Von der Leyen je izpostavila, da Evropska unija Sloveniji stoji ob strani ter da bo prek različnih mehanizmov zagotovila pomoč za obnovo. Obe predsednici sta se strinjali, da moramo na takšne naravne katastrofe odreagirati s skupnimi napori na nacionalni in evropski ravni.

Posebno pozornost sta sogovornici namenili tudi vplivu klimatskih sprememb. Strinjali sta se, da je nujno potrebno dodatno opredeliti ukrepe za boj proti podnebnim spremembam in se tako prilagoditi novim okoliščinam. Predsednica države pa je izpostavila še, da je v času obnove potrebno slediti trajnostnim rešitvam.

Predsednica Pirc Musar se je zahvalila predsednici Von der Leyen za hitro odzivanje Evropske komisije ter izraženo solidarnost v teh težkih trenutkih. Ob tem je izpostavila pomen tesnega sodelovanja med državami članicami Evropske unije za zaščito pred naravnimi nesrečami: » Hvala vsem državnikom in državljanom sosednjih držav, držav regije in Evropske unije, ki so se takoj odzvali in Sloveniji poslali pomoč. Dobro se z dobrim vrača, Slovenija je hvaležna.«