torek, 1. avgust 2023

#synergy na odru Ljubljana Festivala

Na 71. Ljubljana Festivalu bo začetek avgusta obarvan z glasbo izpod peres skladateljev Zahodnega Balkana. 1. in 2. avgusta bo moč slišati 19 glasbenikov, ki sodelujejo pri projektu #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans. Pod mentorstvom menedžerke Timee Kalmar in glasbenega producenta festivalske turneje Predraga Radisavljevića, bodo ob 20. uri v Viteški dvorani odigrali dela skladateljev iz omenjenega geografskega območja. 


Na Zahodnem Balkanu je naročanje novih del klasične glasbe in splošne priložnosti za delo skladateljev zelo redko in nezadostno razvito. Da bi uravnotežili to situacijo, opolnomočili skladatelje, naročanje in produkcijo klasične glasbe, projekt #synergy načrtuje vključitev izbora skladateljev in njihovo sodelovanje v različnih projektnih dejavnostih – rezidenčnih programih za skladatelje, naročanju novih skladb in zagotavljanju priložnosti za nastajajoče glasbenike, da pridobijo nova znanja in izkušnje ter se predstavijo regionalnemu in evropskemu občinstvu. Projekt podpira Evropska komisija v okviru programa Ustvarjalna Evropa, ki želi podpreti sodelovanja na mednarodni ravni.

Pod vodstvom črnogorskega festivala Don Brankovi  glasbeni dnevi na KotorArtu je projekt #synergy združil nekatere največje organizacije in festivale umetnostne glasbe v regiji. Vključeni so uveljavljeni festivali, med katere spadajo Dubrovniške poletne igre, Ljubljana Festival, Center beograjskih festivalov, ter priznani kulturni akterji, kot sta organizacija Vox Baroque iz Albanije in Fundacija F. Chopin s Kosova. Ta edinstvena sinergija je prinaša nepozabne glasbene dogodke in krepi umetniške vezi v regiji.

V treh letih se je v sklopu projekta povezalo 12 skladateljev ter več kot 50 mladih glasbenikov in kulturnih menedžerjev, izvedenih je bilo 6 seminarjev za kulturne delavce in 12 umetniških rezidenc, nastalo pa je tudi 12 novih del, ki jih je navdihnila kulturna dediščina regije in širše Evrope. Veliki zaključek projekta je festivalska turneja po Zahodnem Balkanu, ki poteka poleti 2023 in predstavlja skladatelje, nove skladbe in mlade glasbenike. Tekom turneje, katere del bosta tudi avgustovska koncerta na 71. Ljubljana Festivalu, se bosta prvi večer predstavila slovenska skladatelja Matija Krečič in Timotej Kosovinc, Črno Goro bosta zastopala Milivoje Pićurić in Nina Perović, Kosovo pa Ardian Halimi in Kreshnik Aliçkaj. Drugi večer bomo prisluhnili glasbi srbskih skladateljev Miri Milosavljević in Predragu Radisavljeviću, skladateljema iz Albanije Krisu Sopiqotiju in Jetmiru Zaganjoriju, iz sosednje Hrvaške pa bomo slišali deli Tomislava Oliverja in Helene Skljarov.

Program 1. avgust:

M. Pićurić: Zrak*

A. Halimi: Na robu tišine*

N. Perović: Srečanja*

M. Krečič: Velika ladja, polna veselja in sranja*

K. Aliçkaj: Kvartet pianistk*

T. Kosovinc: Neslišana zgodba*

Program 2. avgust:

M. Milosavljević: Pogovori znotraj*

P. Radisavljević: Kulshedra*

K. Sopiqoti: Hrup*

T. Oliver: Korbe*

J. Zaganjori: Anozmija*

H. Skljarov: Ljubljana*

*slovenska premiera
Vstopnice za oba koncerta so brezplačne, zagotovite si svojo pri blagajni Križank.