sreda, 1. marec 2023

Pet knjižnih novosti Mladinske knjige za otroke


Ljubljana, marca 2023 - Med novostmi Mladinske knjige za otroke so tri slikanice z deli iz otroških revij. Svojo knjigo sta dobila junaka Cicidoja Medo in Pujsi Sebastijana Preglja in Igorja Šinkovca pa tudi Maks Mateje Gomboc in Marjana Mančka ter slikopisi iz Cicibana Žige Kosca in Tanje Komadina. Novi sta še slikanici Vinka Möderndorja in Barbare Gregorič Gorenc.



 

MUCA GRETA

Vinko Möderndorfer
Ilustracije: Bojana Dimitrovski

Zbirka: Deteljica

Število strani: 48

Cena: 22,98 EUR


Iskanje pravega človeka ni mačji kašelj. Muca Greta najprej naleti na prijetnega fantiča, ki bi bil krasen življenjski sopotnik, ko le ne bi imel toliko energije. Zanj je bolj primeren pes. Potem se razveseli družbe majhne deklice, ampak ta jo kmalu povleče za rep. Phhhh! Tako sedi na stopnišču v središču mesta in opazuje mimoidoče. Ponudba se zdi zares pestra, ampak na koncu vsakemu nekaj manjka. Dokler na klopci na parku ne zagleda mladega gospoda, ki bere knjigo …

Vinko Möderndorfer, pesnik, pisatelj, dramatik in režiser, je doslej objavil več kot petdeset knjig, z odlično ilustratorko Bojano Dimitrovski pa sta tokrat ustvarila pravo mačjo knjigo.

 

Image for MEDO IN PUJSI from emkaSiMEDO IN PUJSI 1

Sebastijan Pregelj

Ilustracije: Igor Šinkovec

Zbirka: Deteljica

Število strani: 48

Cena: 24,99 EUR


Sebastijan Pregelj, znan in priljubljen pisatelj za odrasle in mladino, je z Medom in Pujsijem ustvaril simpatična lika za najmlajše bralce. Upodobil ju je ilustrator Igor Šinkovec, ki je tudi že stari znanec otrok, saj jih s svojimi iskrivimi podobami navdušuje v Cicibanu in Cicidoju.

Medvedek Medo in pujsek Pujsi sta otroke očarala že v zgodbicah, ki so več let izhajale v reviji Cicido, zdaj pa sta svoj prostor našla tudi v slikanici, ki prinaša več kot 20 prigod navihanih živalskih prijateljev. Medo in Pujsi morata kdaj pospraviti sobo, se odpraviti na pot, prečkati cesto, se odpraviti v trgovino in še kam. Prizori iz vsakdanjega življenja so otrokom blizu, staršem pa bodo v pomoč, ko se bodo z otroki pogovarjali o pravilih in dolžnostih, pa tudi o bolj zabavnih rečeh.


MUCA GRE PO SVETU

Žiga Kosec

Ilustracije: Tanja Komadina

Zbirka: Velike slikanice

Število strani: 24

Cena: 19,99 EUR


Slikopisi, zbrani v tej lepi slikanici z naslovom Muca gre po svetu, bodo otroku olajšali prve korake v svet branja. Preprosta, a zelo sočna besedila o miški, muci, zvončku, škratu, soncu, čarovnici, o babici zimi so zapisana z velikimi tiskanimi črkami, besede, ki manjkajo, pa nadomeščajo prikupne sličice, ki so delo Tanje Komadine.
Otroci so brali te slikopise, ki jih je napisal pesnik in urednik revij Ciciban in Cicido Žiga Kosec, že v Cicibanu in jih takoj vzljubili. Za mlade bralce so to najlepši in najlažji bralni začetki: opazujejo besede in slike, pripovedujejo, širijo besedišče in se imajo luštno.

 

 

Image for Kdo je bil tu? from emkaSiKDO JE BIL TU?

Barbara Gregorič Gorenc

Ilustracije: Ana Zavadlav

Zbirka: Deteljica

Število strani: 32

Cena: 22,98 EUR


Pesniška zbirka za najmlajše. Neizmerno ljubki in iskrivi pesniški utrinki Barbare Gregorič Gorenc in razigrane ilustracije Ane Zavadlav bodo otroke zvabili v igro, opazovanje in pripovedovanje.
Priljubljena avtorica za otroke je tokrat napisala pesmi za najmlajše o tem, kdo vse je bil pri nas in kako to vemo. Pa jih naštejmo! Povodni mož, dimnikar, strah bavbav, poštar, marsovčki, vila, snežna kraljica, vrtni palček, vrabček, škrat, vampir, noj, čarovnička, dedek Mraz in še marsikdo. Nekatere pesmi so v prostem verzu, nekatere v rimah – na ravni pomena pa vedno močne.  

 

 

Image for Maks from emkaSiMAKS
Mateja Gomboc
Ilustracije: Marjan Manček
Zbirka: Deteljica
Število strani: 40
Cena: 24,99 EUR

 

Prisrčne kratke zgodbe o Maksu in njegovi družini so otroke navduševale že v zgodbicah, ki so izhajale v reviji Cicido, zdaj pa so se preselile tudi v knjigo. Ustvarila sta jih pisateljica Mateja Gomboc in risarski mojster Marjan Manček. V njih se bomo prepoznali vsi, otroci in odrasli.
Avtorica Mateja Gomboc je po izobrazbi sicer profesorica slovenščine in italijanščine, poleg leposlovja za otroke piše tudi za odrasle, ob tem pa je avtorica več učbenikov in delovnih zvezkov. Leta 2022 je za socialno-psihološki roman Balada o drevesu prejela nagrado desetnica.
Marjan Manček je eden izmed naših najboljših in najbolj priljubljenih avtorjev, ki je ilustriral več kot 200 knjig in ustvaril več kot 20 avtorskih stripov – slikanic. Za svoje delo je prejel številne nagrade.