sreda, 22. oktober 2008

Kraljici v Lipici podelili lipicanca

Britanska kraljica Elizabeta II. je ob današnjem obisku Lipice v dar simbolično prejela lipicanca. Konferenca Trajnostni razvoj za doseganje nacionalne konkurenčnosti. Kosilo na Ljubljanskem gradu. Kratek sprehod na Tromostovju. Podelitev priznanj programa za mlade MEPI.
Kraljica, znana kot velika ljubiteljica konj in jahalnega športa, si je ogledala predstavitev klasične jahalne šole, in sicer nastop velike šolske kvadrilje osmih konj z jezdeci. Gre za izjemno zahteven nastop, ki terja leta vsakodnevnega treninga. Predstavo je visoka gostja spremljala pozorno in z zanimanjem ter nastopajoče nagradila z aplavzom.

Sledila je simbolična predaja darila - 16 let starega lipicanca z imenom 085 Favory Canissa XXII. Plemenski žrebec je slovenski prvak v dresurnem jahanju, v svetovni dresurni eliti pa se uvršča v sam vrh. Konj bo poslej last britanske kraljice, a bo ostal v oskrbi Kobilarne Lipica.
V Lipici je sledil sprejem za udeležence konference "Trajnostni razvoj za doseganje nacionalne konkurenčnosti", zatem pa se je Elizabeta II. vrnila v Ljubljano.

Kraljevi par se je potem na Ljubljanskemgradu udeležil kosila. Za približno 80 gostov, ki so pripomogli k uspešnosti slovenske osamosvojitve in njeni promociji, ga je priredil britanski veleposlanik v Sloveniji Tim Simmons.

Po kosilu pa se je kraljevi par v spremstvu predsednika države Danila Türka in ljubljanskega župana Zorana Jankovića sprehodil po Tromostovju, kjer jih je navdušeno pozdravila številna množica ljudi.

Kraljevi par se je popoldne v Slovenski filharmoniji udeležil še podelitve priznanj programa za mlade MEPI, na kateri je spregovoril predsednik države dr. Danilo Türk.

Vir. Urad vlade za informiranje.