torek, 17. februar 2009

Višje pokojnine, novi mandat Papežu

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je sklenil, da se večina pokojnin februarja poviša za 2,9 odstotka, manjši del, med drugim za tiste, ki so se upokojili po 1. januarju 2008, pa za 3,5 odstotka. Upokojenci bodo dobili tudi poračun od 1. januarja, je povedal namestnik generalnega direktorja ZPIZ Jože Kuhelj.


Jože Kuhelj, namestnik generalnega direktorja ZPIZ

Kot je dejal Kuhelj, se bodo pokojnine za višji odstotek, torej za 3,5 odstotka, med drugim povišale tistim, ki so se upokojili po 1. januarju 2008. Na tak način se po njegovih pojasnilih ohranja enakopraven položaj med upokojenci, ki so se upokojili v različnih obdobjih. V času pred letom 2000, torej pred uveljavitvijo pokojninske reforme, je bila namreč zavarovalna doba ovrednotena višje kot po pokojninski reformi.

Po podatkih državnega statističnega urada, ki so jih objavili v ponedeljek, je povprečna mesečna bruto plača za lansko leto znašala 1391,43 evra in je bila nominalno za 8,3 odstotka višja od povprečne mesečne bruto plače za leto 2007, ki je znašala 1284,79 evra.


Anka Tominšek, predstavnica upokojenskih organizacij.

Najnižja pokojninska osnova po tokratni uskladitvi znaša 535,51 evra, najvišja pa 2142,04 evra. Mejni znesek za pridobitev pravice do varstvenega dodatka pa od 1. januarja po novem znaša 436,98 evra.

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) je za generalnega direktorja zavoda za naslednji štiriletni mandat imenoval dozdajšnjega generalnega direktorja Marijana Papeža. Vendar pa mora dati soglasje k imenovanju še vlada.


Imenovanje generalnega direktorja ZPIZ

Predsednik razpisne komisije Stanislav Vencelj, v svetu predstavnik vlade, je na seji povedal, da sta se na razpis prijavila Papež in nekdanji minister za delo Janez Drobnič, komisija pa je soglasno izbrala prvega. Svet ZPIZ je tako danes z 21 glasovi za, enim proti in enim vzdržanim potrdil predlog razpisne komisije, ki je izbrala dozdajšnjega generalnega direktorja.

Prvi dan novega štiriletnega mandata novoimenovanemu generalnemu direktorju začne teči 12. aprila, vendar pa mora k imenovanju dati soglasje še vlada.

Svet ZPIZ se bo ta mesec sestal še enkrat, in sicer 26. februarja.
.