nedelja, 25. oktober 2009

Na 14. Ljubljanskem maratonu doseženi novi rekordi

Kenijka Kilel Cheptonui je bila najboljša v teku na 42 kilometrov s 14. časom sezone na svetu, v moški konkurenci pa je slavil njen rojak William Biama; oba sta dosegla rekorda proge. Najboljši slovenski maratonec Roman Kejžar je z maratonom zaključil kariero. V polmaratonu na 21 km sta bila najboljša Slovenca Mitja Kosovelj in Lucija Krkoč, na 10 km pa Boštjan Buč, slovenski rekorder na 3000 m z zaprekami, in Irena Vižintin.



Le malo je manjkalo, da bi morali organizatorji plačati obljubljenih 20.000 evrov za tek pod 2:10,00; Biama je ta cilj zgrešil za 11 sekund, drugouvrščeni Moldavec Jaroslav Musinši za 15, tretji William Kwambai Kipchumba iz Kenije pa za 52. Kljub temu bo Biama Ljubljano zapustil bogatejši za 16.000 evrov; Cheptonuijeva je dobila 13.000 evrov.



Organizatorji prireditve so že lani obljubili, da bodo letos skušali tekmovanje pripraviti tako, da bo mogoče doseči rekord proge, kar jim je uspelo in so s tem maraton po času priključil srednji kategoriji v Evropi. Zato so spremenili traso proge, ki so jo speljali po širokih mestnih vpadnicah. Za 40 metrov so znižali višinsko razliko od lani, zmanjšali so število zavojev in privabili kopico zelo hitrih, predvsem afriških tekačev. Obenem jim je na roko šlo tudi vreme, ki je bilo sončno in se je povzpelo krepko prek deset stopinj Celzija.



Za največjo športno rekreativno prireditev v Sloveniji se je prijavilo skupaj 19.194 ljudi, od tega v nedeljo 1119 za maraton, 6308 za polmaraton, 5841 za tek na 9,2 kilometra, v soboto pa še 1785 otrok za lumpi tek, 1902 osnovnošolcev in 413 srednješolcev. Start in cilj sta bila že po tradiciji pred slovenskim parlamentom, kjer pa je navkljub velikemu parkirišču vse manj prostora za veliko množico tekačev, ki se vsako leto še povečuje.



Gojko Zalokar, direktor organizacijskega odbora, je dejal, da bodo v naslednjih letih startno - ciljni prostor verjetno preselili na Gospodarsko razstavišče, traso proge, ki se je izkazala za "zadetek v polno", pa bodo ohranili.

Tek na 10, 21 in 42 km


Testeninka

.