torek, 20. oktober 2009

V Ljubljani nov Dnevni center za starejše

Župan Zoran Janković in predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana Marjan Sedmak sta v središču mesta odprla nov Dnevni center aktivnosti za starejše.


Župan MOL (z desne)Zoran Janković in predsednik MZU Marjan Sedmak.
Pred tednom dni je v prostorih nekdanje lekarne na Gosposvetski 4 začel delovati že tretji Dnevni center za starejše v okviru Mestne zveze upokojencev Ljubljana. V torek 20. oktobra, pa sta ga župan Zoran Janković in Marjan Sedmak, predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana, tudi slovesno odprla.


Otvoritvena slovesnost se je pričela s glasbenim nastopom otrok iz Doma Malči Belič.

Stroške prenove okoli 110 m2 prostorov v vrednosti dobrih 42.000 evrov je v celoti financirala Mestna občina Ljubljana, z novo odprtim Dnevnim centrom za starejše (DCA) na Ajdovščini pa bo upravljala Mestna zveza društev upokojencev Ljubljana. Prek Oddelka za zdravje in socialno varstvo je center že prejel 35.000 evrov za zagon in letošnje delovanje.


Župan MOL je prišel na uradno otvoritev DCA dobro razpoložen.
Dnevni center, ki ga krasijo dekoracije iz prešanega cvetja katere je izdelala Vesna Aljančič, članica dnevnega centra na Povšetovi, je odprt vsak delavnik od 7.30 do 18. ure (ob petkih do 15.30), namenjen pa je predvsem starejšim občanom, ki živijo v središču mesta. Program dnevnega centra je zelo pester – telovadba, joga, ples, tečaji računalništva, kiparjenja z glino, angleščine, francoščine in španščine …


Župan MOL se je po otvoritvi poklepetal z upokojenkami in upokojenci.
Vse dejavnosti za člane dnevnega centra so brezplačne, članarina pa znaša 5 evrov na mesec in velja za vse tri centre.


Otvoritveni govor gospoda Zorana Jankovića, župana MOL.

Storitev dnevnega varstva se je do pred nekaj leti pretežno izvajala v okviru domov za starejše občane. Strokovnjaki pa so izpostavili, da je potrebno storitev dnevnega varstva ponuditi tudi izven okvira institucionalne storitve in jo s tem narediti bolj zanimivo.


Po otvoritveni slovesnosti je Marjan Sedmak, predsednik MZU navdušeno povedal...
8. novembra 2005 je začel delovati prvi Dnevni center aktivnosti za starejše v okviru Mestne zveze upokojencev Ljubljana na Povšetovi ulici, oktobra 2006 pa je svoja vrata odprl center na Puhovi za Bežigradom. V Mestni zvezi upokojencev Ljubljana pri programih za starejše na območju Šiške sodelujejo z Domom za starejše, in sicer v prostorih doma skupaj zagotavljajo pester program za starejše Ljubljančanke in Ljubljančane.


Centru je Lions klub Lj-Barje podaril multimedijski komplet in skupaj z ISA-IT računalniško izobraževanje. Z leve: Marjan Sedmak, Zoran Janković in Mitja Košak predsednik Lions kluba Lj-Barje.
.