sreda, 23. december 2009

Božič – praznik Jezusovega rojstva

Na božični dan, 25. decembra, se spominjamo Jezusovega rojstva. Božič je za veliko nočjo, največji krščanski praznik. Veselje, ki ga oznanja in prinaša božič, je učlovečenje Božjega Sina, z namenom odrešiti svet. Bog je postal človek in se naselil med nami, da bi mi prišli k njemu.

Natančnega dneva Jezusovega rojstva ne poznamo, čeprav je njegovo rojstvo zgodovinsko dejstvo, po katerem od 6. stoletja dalje štejemo človeško zgodovino. Tisti, ki so določali datum Jezusovega rojstva, so izbrali 25. december zato, ker se v tem času dnevi ponovno začnejo daljšati.


Milanska katedrala 12.12.2009. Foto: J. Platiše

V katoliški Cerkvi so zgodaj vpeljali navado, kakršne nima noben drug praznik – trikratno obhajanje svete maše: opolnoči, ob zori in podnevi. Pri polnočni maši je največji poudarek dan Jezusovemu rojstvu v hlevu in hvalnici angelov, pri zorni ali pastirski maši se pripoved nadaljuje s pastirji, ki so obiskali Jezusa , s čimer se pripoved o rojstvu konča. Dnevna maša je vsebinsko najgloblja.

Srčika praznika ni le v tem, da se je spominjamo Jezusovega rojstva in prihoda na svet, ampak je praznik za vsakega kristjana priložnost, da se odpre in dovoli, da se Bog rodi v njegovem srcu in tako utrdi in poglobi svojo vero.
.