ponedeljek, 31. januar 2011

RUSALKA - Odmevna produkcija opernega festivala iz Glyndebourna

»S to veličastno novo produkcijo se je Dvořakova Rusalka približala zapoznelemu mednarodnemu priznanju ene od velikih mojstrovin romaničnega repertoarja. Predstava je nenavadno ganljiva, zatopljeno nadzemeljska in omamno lepa«, je zapisal Rupert Christiansen v The Telegraph.

Še 1., 3. in 4. februarja ob 19. uri, ter 2. februarja ob 15. uri si v Galusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani lahko ogledamo Dvořakovo Rusalko, v izvedbi Opere Slovenskega narodnega gledališča in baleta Ljubljana, pod taktirko češkega dirigenta Tomáša Hanusa, ki je pred kratkim z velikim uspehom dirigiral Rusalko v režiji Martina Kušeja v Bavarski narodni operi v Münchnu. Režija pa je delo Melly Still, priznane režiserke in koreografinje iz Velike Britanije.



V alternaciji (izmenjavi) s češko-bolgarsko sopranistko Christino Vasilevo v naslovni vlogi nastopa ruska sopranistka Tatjana Monogarova, ki je zaslovela kot Tatjana v operi P. I. Čajkovskega Evgenij Onjegin v režiji Dmitrija Černjakova v moskovskem Boljšoj teatru (pela jo je tudi v Palais Garnier v Parizu in v Teatro Real v Madridu). Tatjana Monogarova je nedavno v Houstonu interpretirala Lizo v Pikovi dami in Rusalko v Semperjevi operi v Dresdnu.

Solistična zasedba. Rusalka: Tatjana Monogarova / Christina Vasileva, Princ: Branko Robinšak / Ludovit Ludha, Kneginja: Vlatka Oršanić / Milena Souček Morača, Ježibaba: Mirjam Kalin / Monika Bohinec, Povodni mož: Saša Čano / Gustáv Beláček, Kuharček: Elena Dobravec, Gozdar / Lovec: Jože Vidic / Robert Vrčon, Prva
gozdna vila: Katja Konvalinka / Dunja Spruk, Druga gozdna vila: Francka Šenk / Norina Radovan, Tretja gozdna vila: Barbara Sorč.
.