ponedeljek, 3. januar 2011

Zakon o malem delu omogoča aktivno starost

Minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik je ob začetku zbiranja podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o malem delu danes podal izjavo za javnost. V njej je poudaril, da je referendum o Zakonu o malem delu, za katerega si prizadevajo študenti in sindikati, nepotreben. Po njegovih besedah bi namreč dijaki, študenti, brezposelni in upokojenci v primeru glasovanja proti zakonu glasovali proti svojim interesom.

.
Zakon o malem delu spodbuja redno zaposlovanje, je še povedal, in ureja delo študentov in upokojencev ne pa tudi ostale oblike nezaposlenosti, kot je to v Nemčiji in Avstriji. Tam ni omejitev pri nas pa bodo. Torej gre za občasno delo študentov in upokojencev, ki imajo socialno varnost že zagotovljeno.

Upokojenci so na tak zakon že dolgo čakali, saj jim omogoča v okviru psihofizičnih sposobnosti legalno občasno zaposlovanje ne, da bi bila pri tem ogrožena pokojnina. Skratka omogoča jim aktivno staranje. Občasno zaposlovanje upokojencev in študentov po potekalo preko zavoda za zaposlovanje in pooblaščenih agencij.

>

Ni komentarjev:

Objavite komentar