sreda, 23. februar 2011

Restavratorji UTŽO imeli v gosteh piskroveza Franca Hočevarja

Člani študijskega krožka Restavratorstvo in drugih krožkov na Univerzi za tretje življenjsko obdobje (UTŽO) v Ljubljani so na praktičen način spoznali starodavni (poznali so jo že v rimskih časih!), a danes pozabljen poklic piskroveštvo, ki zaščiti glinene posode pred udarci in razbitjem. Delavnico je vodil gostujoči mentor, mag. Franc Hočevar, svetovalec za zdravstveno in socialno varstvo, ter humanitarna vprašanja v kabinetu predsednika Republike Slovenije.



Po končani delavnici je mag. Franc Hočevar dejal: »Bilo je odlično. Na delavnici so se zbrali neverjetni ljudje, polni optimizma, pričakovanj in z neko energijo, ki je ustvarila vzdušje, ki je v meni pustila, trajno sled, pa tudi vznemirjenje. Zdi se mi, da sem imel jaz več od te delavnice, kot pa 'učenci'. Če bom povabljen, sem delavnico pripravljen nadaljevati.«



Za delavnico so se dogovorili lani, ko sta s predsednikom RS Danilom Türkom obiskala Festival za tretje življenjsko obdobje in se ustavila na stojnici Slovenske UTŽO. Takrat je povedal, da rade volje preda svoje znanje o piskroveštvu, saj tovrstna obrt v Sloveniji že skoraj popolnoma izumrla. Opravljati jo zna le nekaj ljudi.



Obrti, se je naučil od svojih prednikov, predvsem pa pri svojem očetu, ki je bil ključavničar. Prvi 'pisker' je povezal že pri desetih letih. Po dveh urah truda so se študenti in mentor razšli z bolečimi prsti, vsak s svojo povezano posodo pod pazduho. To starodavno veščino, so dejali študenti, bodo prenesli na druge, uporabili jo bodo sami in s tem ohranili vreden drobec preteklosti.



Sedaj bi veljalo posamezne restavrirane posode popisati po vzpostavljeni metodologiji, popisati spomine na piskroveze in piskroveštvo, slikati in dokumentirati povezane posode in iz tega narediti javni dogodek. Nesnovna kulturna dediščina namreč postane dediščina šele takrat, ko »stopi v javnost« in na UTŽO bi želeli obuditi nekatere stare obrti.

Besedilo: Janez Platiše in Breda Bernik
Foto: Janez Platiše
.