torek, 9. avgust 2011

Košarkarji Slovenije osvojili tretje mesto

Košarkarji Slovenije so v tekmi za tretje mesto na turnirju Adecco Ex-Yu v Ljubljani premagali BiH z 59:52 (21:8, 33:30, 49:41) in osvojili tretje mesto.


Varovanci selektorja Božidarja Maljkovića so tako tri tedne pred začetkom evropskega prvenstva v Litvi opravili dobri dve tretjini prijateljskih tekem. V sedmih nastopih so šestkrat zmagali - edini poraz jim je zadala Hrvaška v Stožicah, do konca priprav pa jih čakajo še tri najtežje preizkušnje. Dve s Španijo, 21. in 22. avgusta v Malagi in Granadi, ter končni test, spektakel Litva pred Litvo 24. avgusta v Ljubljani.


Kot poroča STA je Slovenija z zmago proti BiH sklenila najboljšo simulacijo napornega ritma tekem, ki jo čaka na eurobasketu v Litvi. Tam bodo najboljše ekipe nastopile na enajstih tekmah v devetnajstih dneh, izbranci Božidarja Maljkovića pa so jih v zadnjem tednu skupaj s turnirjem v Litvi odigrali pet.
Po tretji tekmi v treh dneh so slovenski košarkarji priznali, da čutijo utrujenost, zato jim bosta dva dneva počitka pred odhodom na nadaljnje priprave v Kranjsko Goro prišla kot naročena. Težke noge in roke so se slovenskim igralcem še zlasti poznale v drugi četrtini tekme z BiH, ko žoga nikakor ni hotela skozi mrežico, obramba pa ob pomanjkanju motivacije tudi ni delovala, kot bi morala. Tako so gostje zlahka nadoknadili zaostanek po prvih desetih minutah (21:8) in prvi polčas zaključili z zgolj tremi točkami zaostanka.


Drugi del je bil rezultatsko bolj uspešen, čeprav je bila igra Slovenije tako v napadu kot obrambi med najslabšimi v pripravah. Poznala se je pač utrujenost, kakor tudi dejstvo, da je selektor odpočil dva glavna igralca Erazma Lorbka in Saša Ožbolta, Edo Murić pa po udarcu v stegensko mišico na tekmi proti Hrvaški ni stopil na parket. Tako je znova veliko priložnosti dobil mladi Luka Rupnik, med strelce se je vpisal Luka Lapornik, zajetna minutaža pa je pripadla tudi Mihi Zupanu.


Osrednjo vlogo v napadu je tokrat imel Matjaž Smodiš, ki je v 18 minutah dosegel 18 točk ob metu iz igre 7:10. Igrišče je zapustil ob začetku zadnje četrtine, ko si je Slovenija nabrala 14 točk naskoka (57:43). Ostali nosilci igre so svoje vloge prepustili mlajšim, tako da je na primer Goran Dragić srečanje končal z vsega eno točko, Jaka Lakovič je zbral štiri, Uroš Slokar sedem, drugi najboljši strelec Slovenije pa je bil Samo Udrih (9).
.