petek, 30. december 2011

Novoletna poslanica predsednika Vlade RS Boruta Pahorja

Drage Slovenke in Slovenci, spoštovane državljanke in državljani, svet okrog nas se hitro vrti, Slovenija pa stoji. Že četrt leta državna administracija deluje z omejenimi pooblastili. Zavlačevanje s takim stanjem resno ogroža naše vitalne državne interese.

Predsenik Vlade RS Borut Pahor


Ker pa smo ta čas izkoristili tudi za izvolitev novega parlamenta smemo sedaj pričakovati čimprejšnje oblikovanje nove vlade. Že predolgo jo čakajo nakopičene finančne, gospodarske, socialne in druge težave. Domače in mednarodne okoliščine pa na mizo novega predsednika vlade že prinašajo sveže dileme.

Na osnovi svojega znanja, izkušenj in intuicije imam občutek, da bo naš skupen evropski dom v naslednjih letih zavil v oster zgodovinski ovinek. Zelo pomembno vprašanje je, ali bomo uspeli ostati na tečajih, ali pa bodo prevelike napetosti privedle do nepredvidljivih zapletov.

Slovenija je glede tega še vedno v položaju, ko je gospodar svoje usode. Vendar ne naši, ne evropski pretekli uspehi niso samoumevni in za vse kar bo bolj pravično bolj človeka vredno, bolj varno in demokratično, se bo potrebno složno potruditi.

Slovenija ima ta potencial. Poleg lepe dežele so marljivi, pošteni in iznajdljivi ljudje vse kar imamo. In to ob ugledu naše države v svetu omogoča samozavestne in velikopotezne odločitve o naši sedanjosti in prihodnosti.

Potrebujemo eden drugega. Spoštujmo eden drugega. Medsebojno se spodbujajmo. Neverjetno je, česa vsega dobrega smo sposobni. Vsak posebej in vsi skupaj. Uspeli bomo.

Z najboljšimi željami za novo leto,

Borut Pahor
predsednik Vlade Republike SlovenijeZvočni posnetek novoletnega voščila