sobota, 24. december 2011

Slavnostna seja Državnega zbora ob dnevu samostojnosti in enotnosti

V petek, 23. decembra 2011, je v Državnem zboru potekala slavnostna seja ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora dr. Gregor Virant.

Foto: Državni zbor

Med drugim je dejal: "Ob dnevu samostojnosti in enotnosti si ne smemo delati iluzij, da lahko o vseh vprašanjih vsi mislimo enako. Nimamo vsi enakih vrednot, interesov, pogleda na svet in življenjskega sloga. Takšna enotnost tudi ni potrebna. Bogastvo in lepota življenja v družbi sta prav v tem, da smo si v marsičem različni. Za prijetno sožitje v družbi je bistveno, da se te različnosti zavedamo in jo spoštujemo. Tudi kadar se ne strinjamo s sočlovekom, je prav, da mu pazljivo prisluhnemo in spoštujemo njegov pogled.

Foto: Janez Platiše

Nihče nima pravice poveličevati le svojega mnenja in zaničevati mnenja drugih, kaj šele vsiljevati drugim svoj pogled na svet in svoje vrednote. Misel, duh in ravnanje vsakega človeka morajo biti svobodni, dokler ne škodujemo drugemu. Svoboda, o kateri je veliko razmišljal in pisal pravkar preminuli veliki pisatelj in politik Vaclav Havel, to je svoboda, da poveš svoje mnenje, svojo resnico, je neprecenljiva pridobitev družbenega razvoja."
.