sreda, 14. marec 2012

Na lažni sledi

V Centru kulture Španski borci v Ljubljani se nam v okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP 29. marca 2012 ob 20. uri obeta zanimiva gledališka predstava Diederika Peetersa Na lažni sledi.


Diederika Peetersa je strah. Bolestno se boji bacilov in okužbe, groza ga je višine, strah ga je duhov in zarot. Trpi za hudo obliko preganjavice in muči ga tudi - najhujša od vseh - sveta groza pred neuspehom. Na lažni sledi predstavlja serijo napol abstraktnih in pol-miselnih prizorov, ki jih navdihuje komični potencial iracionalnih in drugih strahov. Peetersa obliva mrzel pot, medtem ko skuša premagati absurdnost svojih obsesivnih in paranoidnih osebnostnih potez.

Foto: Sarah Charles

Predstava Na lažni sledi je nekje med trilerjem, komedijo in radijsko igro. Peeters na odru materializira sanje, spomine in misli, v katerih pomen nikoli ni absoluten in kjer so tradicionalni vzročno-posledični odnosi obrnjeni na glavo, sledi (red herring, izvirni naslov predstave, je angleški izraz za zavajajočo, lažno sled) pa pogosto zavedejo. Predstava za vse, ki bi se svoji tesnobi, strahovom, preganjavicam ..., radi nasmehnili.
"V predstavi se prepletajo izsečki grozljivk, absurdnih zgodb ter Peetersovih razmišljanj o lastnih namerah s predstavo. Kot da bi hkrati gledali šest različnih filmov. Skrajno smešno in zabavno delo z neverjetno prepričljivo izvedbo. Toda obenem gre več kot za komično delo; Na lažni sledi na svoj zabavni način ponuja slikovit prikaz sodobne zmedenosti v svetu, ki nas nenehno obstreljuje z dražljaji brez začetka, brez konca in brez povezanosti." je zapisal Pieter T’Jonck, De Morgen, 15/11/2011.  
Gostovanje predstave je organizirano s pomočjo in  sodelovanjem  Flamske vlade in Komisije flamske skupnosti.

Vstopnice so po 12 evrov in 8 evrov za  študente, dijake, upokojence, brezposelne, hendikepirane osebe.


Predstava, ki poteka v angleškem jeziku, bo podnaslovljena v slovenščini.