petek, 25. maj 2012

Slikarska razstava v Dnevnem centru za starejše na Povšetovi

V Dnevnem centru aktivnosti za starejše, na Povšetovi 20 v Ljubljani smo postavili razstavo dvanajstih članov in članic slikarskega študijskega krožka. Otvoritev je bila 25. maja 2012. Slikarska dela so narisana s svinčnikom, akvarelnimi barvicami in akrilom. Vsaka slika izraža osebnost slikarja, ljubezen in njegovo trdo delo. Vsak ima svoje barve, svoje črte in izraz na sliki, ki je prepoznaven samo zanj. Najlepše je to, da so ponosni na svoje delo in da so spoznali, da zmorejo več kot so mislili. Poleg tega, da pri risanju uživajo jih ta oblika izražanja tudi osrečuje. S svojim delom so postali bogatejši in tako bogate jih sedaj sprejemajo tudi tisti, ki jih obkrožajo.

Svoja slikarska dela razstavljajo Cvetka Supan, Rajka Cajnar, Jelka Kravanja, Biserka Lovše, Branka Lopič, Marija Koritnik, Katarina Supan, Vesna Aljančič, Andreja Tomori, Milena Savnik, Duša Vehovar, Nada Rozman in Lucija Viher.

Tečaj risanja in slikanja je potekal od septembra 2011 do junija 2012 vsak torek po tri ure, kamor so prihajali ljudje različnih starosti. Bilo je več žensk kot moških. Od zelo velike skupine , ki je bila v začetku , kar prevelika, se je na koncu izbralo dvanajst , včasih več, včasih manj učencev risanja in slikanja.

Najprej so bile le tisti, ki so si želeli risati, morda uživati v barvah ali s slikanjem nadgraditi delo v oblikovanju z glino, kamor so hodili in že ustvarjali. Imeli so željo, da si tisto, kar bi oblikovali tudi narišejo. Kmalu so ugotovili, da se je risanja in slikanja potrebno učiti s treningom kot pri športu , nenehno in včasih utrujajoče. Kot njihova učiteljica sem spoznala, da je njihova želja močna in da jim lahko pomagam s svojim znanjem, ki ga vedno rada delim med tiste, ki ljubijo umetnost.

Najprej sem jih naučila gledati in videti, kajti kljub očem , niso videli in znali gledati. To je bil prvi pogoj opazovanje vsega okoli sebe. Na tečaju so spoznavali različne tehnike risanja in različne teme. Celo portret, ki je za nekatere bilo pravo odkritje, saj niso vedeli, da zmorejo. Tako so izvedeli tudi o slikanju, o slikarjih, obdobjih in smereh slikastva v umetnosti. Opozarjala sem jih na razstave, oddaje po televiziji, pa so obiskali razstavo v Italiji. Njihovo slikanje in risanje ni samo v sobi, temveč tudi na terenu. Avgusta bomo odšli na poletno slikarsko kolonijo, kjer bomo zopet ustvarjali v naravi. Vezi med nami se na ta način utrjujejo in zato se imamo zelo lepo.

Besedilo: Vanda Žužek, mentorica

Ni komentarjev:

Objavite komentar