četrtek, 23. avgust 2012

Slikarka Marinka Biček razstavlja v GH Portorož

V Art Lounge-u Grand Hotela Portorož so odprli razstavo 'Štiri letni časi'  slikarke Marinke Biček članice Društva likovnih umetnikov 'Ferdo Vesel' iz Šentvida pri Stični. Razstava prikazuje pokrajino skozi vse leto. Na njenih slikah se tako sprehodimo od barvite jeseni in mrzle zime do cvetoče pomladi in vročega poletja.





Njena mentorka Nevenka Kotar je o slikarki dejala: " Marinka Biček je  izrazita krajinarka, ki na svoja platna prenaša tudi svoje vtise iz potovanj. Je zelo dobra opazovalka in ima občutek za svetlobo in senco. Je zelo resna in zavzeta 'učenka', ki je na podlagi opazovanja kmalu  ugotovila, kako na sliki dobiti globino, razporeditev predmetov v prostoru, s tem pa bližino in oddaljenost. Skratka, je oseba z mnogimi talenti."



Marinka Biček je rojena 1949. Živi in ustvarja v Šentvidu pri Stični, kjer je vključena v Društvo likovnih umetnikov 'Ferdo Vesel'. S slikarstvom se je začela ukvarjati šele po upokojitvi, čeprav je rada risala že kot otrok. Življenjska pot je hotela, da je njena nadarjenost in veselje do slikarstva zamrla in se s silovito izrazno močjo prebudila v jeseni življenja. Začutila in spoznala je, da je slikarstvo njena prava pot, saj na ta način, najbolj celovito spoznava sebe, izraža svoja čutenja ter doživljanja.  Skratka iz nje kar 'vre' energija po slikarskem izražanju.



Slikarka je leta 2010 prejela nagrado za slikarsko delo 'Barakarsko naselje' v okviru natečaja 'Kako se bojujemo proti revščini' v katerem je sodelovalo 162 slikarjev iz vse Slovenije. Stalne razstave ima v Centru za zdravljenje bolezni otrok v Šentvidu pri Stični, v Domu društva upokojencev Šentvid pri Stični in Piceriji na Sokolski ulici v Ivančni Gorici.


V kulturnem programu so nastopili pianist Damir Devič, sopranistka Teja Stegel in pevski zbor Sončni žarek, ki ga vodi zborovodja prof. Stane Fux .



Otvoritev in pogovor s slikarko in  njenem ustvarjanju v tretjem življenjskem obdobju pa je vodila Irena Dolinšek.



Razstava bo odprta do 6. septembra 2012.