nedelja, 6. januar 2013

V ljubljanski stolnici koncert božičnih pesmi Slovenskega okteta

V ljubljanski stolnici je bil koncert Slovenskega okteta, na katerem so ob prazniku svetih treh kraljev predstavil pesmi z nove zgoščenke Božič s Slovenskim oktetom in druge skladbe z bogate pevske zakladnice. Skladbe sodijo v zakladnico najlepših slovenskih božičnih napevov in s svojo raznolikostjo predstavljajo edinstvene bisere narodnega izročila. 




Na zgoščenko so umestili petnajst skladb, ki v najlepši zvočni podobi pričarajo zvoke slovenskega božičnega vzdušja. Te skladbe so: Sveta noč, Glej, zvezdice božje, Z višav nebeških sem poslan, Poglejte čudo se godi, Božji nam je rojen sin, Zveličar preljubi je prišel nocoj, Zveličar danes se je rodil, Prisvetil je veseli dan, Slava bogu, Rajske strune, zadonite, Zveličar nam je rojen zdaj, Pastirci kam hitite, Kaj se vam zdi, pastirci vi, Noč božična ter Raduj, človek moj.

Projekt Božič s Slovenskim oktetom sega v letu 1966, ko je oktet izdal svojo prvo ploščo z božičnimi skladbami. Te je za tedanjo sestavo okteta priredil skladatelj Matija Tomc. V zadnjem obdobju delovanja okteta so projekt nadgradili z novimi priredbami Janeza Močnika in Jožeta Vidica. Projekt so pripravili v sodelovanju z organistom Tonetom Potočnikom.

Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe. Trenutno zasedbo sestavljajo Jože Vidic, Vladimir Čadež, Rajko Meserko, Marjan Trček, Janez Triler, Darko Vidic, Janko Volčanšek in Matej Voje.