ponedeljek, 5. avgust 2013

Alpe Adria Trail – Pohodništvo po Rajskem vrtu

BOVEC – V teh vročih poletnih dneh se boste prijetno ohladili na Slovenskem odseku 760 km dolge pohodniške poti, Alpe Adria Trail, od Bovca do Drežnice, ki so jo s prvo magično točko pred nedavnim odprli. Rajski vrt je nezahtevna pohodna pot primerna za družine, mlajše in starejše pohodnike in seveda tudi za zahtevnejše planince.



Izdali so tudi posebno knjižico celotne poti in odprli spletno stran http://www.alpe-adria-trail.com/si/ s katere lahko naložite tudi GPS pohodniške poti. Začetek poti, ki ima 43 etap in so dolge od 15 do 20 km ter povezuje tri dežele je na Velikem Kleku (Großglocknerja) in se konča v Milju, majhnem mestecu na robu Trsta. Pot je dobro urejena. Ima vrsto vstopnih in izstopnih točk, ter tako imenovanih magičnih točk. Te so najbolj zanimive, saj so najbolj slikovite razgledne točke.



Po slovenskem ozemlju teče pet etap in sicer od kranjskogorskega do tolminskega okoliša. V Bovcu so pred nedavnim, ob reki Soči, v Kršovcu oziroma Malih Koritih, odprli prvo magično točko v Sloveniji, posebnega mesta, ki pohodnike vabi k počitku. Pot od Bovca do Kršovca oziroma Malih Korit kjer je magična točka sem prehodil. Pot je čudovita. Poteka skozi gozd in večji del ob Soči. Hoja po gozdnatih poteh je pravi balzam za noge.



Ob tej priložnosti sem se pogovarjal s Ceciljio Avsenik, v.d. direktorico Lokalne Turistične organizacije Bovec. Za seniorje.info je med drugim povedala: "Pot je čudovita posebno ob poletni vročini saj poteka po senci, spremlja nas smaragdno čista in hladna Soča. Zato pridite v Bovec."

 

Na začetku poti je tudi gostilna Liza, Vodenca 4, kjer vas bodo prijazno postregli z okusnim pečenim jagenjčkom, krompirjem z rožmarinom in čebulo pečeno v pečici, bovško friko (zaseka, domač sir, jajca), krompirjem z ovčjo skuto (čompe), pito z domačo slivovo marmelado, divjačinskim golažem (divji prašič, gams, srna) in še čim drugim.