četrtek, 19. september 2013

Demon Iva Daneua

Izšla je nova knjiga o Ivu Daneu. Gre za večjezično knjigo, ki prinaša izjemen esej velemojstra slovenskega eseja Marjana Rožanca o najboljšem slovenskem košarkarju vseh časov Ivu Daneu. Esej je v isti knjigi napisan v štirih jezikih – poleg slovenščine tudi v angleščini, hrvaščini in češčini. 

Z izdajo knjige, ki je tudi bogato slikovno opremljena, je založba KUD Apokalipsa želela počastiti tako izjemno osebo in košarkarja Iva Daneua kot tudi pokojnega pisatelja Marjana Rožanca.  

Esej ne govori samo o košarkarski igri Iva Daneua, temveč prinaša pretanjeno eksistencialno analizo sveta, ki postaja vse bolj neizprosen in nečloveški. Ivo Daneu je v tej pripovedi junak našega časa, ki se na igrišču pod koši  ne bori samo z nasprotnikom v igri, temveč je v neizprosnem boju s krogotokom usode. 

Rožanc v eseju, ki odkriva pomene globokega duhovnega smisla, razkriva obup ter tesnobno ujetost sodobnega človeka v svetu, kjer tovarištvo zamenjuje neizprosen boj vseh proti vsem. Toda Ivo Daneu, ki ne pristaja na tak nihilistični svet, zaostruje boj s tem svetom, kjer je medčloveškost vse bolj zanikana. 

Esej, ki je bil napisan že skorajda pred pol stoletja in je bil pri nas prvič objavljen leta 1969 je v sodobnih razmerah sveta še toliko bolj aktualen. 


Namenjen je vsem ljubiteljem košarke, in vsem ljudem, ki iščejo svoj lastni smisel v svetu. Ker je knjiga večjezična, pa tudi lično oblikovana, je lahko tudi darilo  tujcem, ki tega znamenitega eseja ne bi mogli prebrati v slovenščini.