ponedeljek, 21. oktober 2013

Simbioza 2013 - otvoritvena delavnica

Predsednik državnega zbora Janko Veber je na otvoritveni delavnici projekta Simbioza 2013, ki jo je vodila Ana Pleško, vodja projekta Simbioza, poudaril, da ta oblika povezovanja mladih in starejših obema generacijama prinaša znanje in izkušnje, ki so ključni za samozavest.


"To pa je ključno za uspeh Slovenije," je na uradnem začetku letošnje Simbioze v prostorih Knjižnice Otona Župančiča v Ljubljani povedal predsednik parlamenta in dodal, da je Slovenija zelo stabilna država, sposobna poskrbeti za vse svoje generacije.



Pobudnik Simbioze Žiga Vavpotič, ki je skupaj s Petro Kocjan, direktorico Zavoda Ypsilon sprejel predsednika Državnega zbora, pa je poudaril, da bo Simbioza tudi letos spodbujala medgeneracijsko sodelovanje, v okviru katerega bodo mladi starejšim pokazali, da računalnik ni "bavbav".



Veber se je ob tem v nagovoru udeležencem delavnice v knjižnici pošalil, naj pazijo, da pa jih računalnik ne bo preveč pritegnil in bi potem posledično pozabili na srečevanje in komuniciranje v živo.



Z veseljem pa so na otvoritveni delavnici pozdravili tudi odpravnika poslov Veleposlaništva Bolivarske republike Venezuele v Ljubljani, dr. Wilmerja Armanda Dapablosa, ki si je v okviru procesa internacionalizacije projekta Simbioza ogledal sam potek delavnice.



Projekt Simbioza poteka že tretje leto zapored in ostaja zvest trem ciljem: spodbujanju medgeneracijskega sodelovanja, širitvi e-pismenosti starejših in odpiranju možnosti zaposlovanja mladih.



Tudi letos projekt pod vodstvom Zavoda Ypsilon s pomočjo mladih prostovoljcev starejšim omogoča izobraževanje o osnovah računalništva in mobilne telefonije. Izobraževalne delavnice bodo potekale vse do petka na več kot 300 lokacijah po vsej državi.



Simbioza - gre za največji vseslovenski prostovoljski projekt računalniškega opismenjevanja starejših - je v preteklih dveh letih povezala okoli 16.000 starejših tečajnikov in mladih mentorjev. Letos projekt prehaja v trajnostno zgodbo in bo ponudil celoletni program socialnega podjetništva Simbioza mojstri.



Besedilo in foto: Janez Platiše