nedelja, 8. december 2013

Jubilejni koncert ŽPZ Rožmarin Dravlje

Ženski pevski zbor Pevskega društva Rožmarin iz Dravelj v Ljubljani, je ob petnajsti obletnici delovanja v veliki in polni dvorani Doma krajanov v Dravljah pripravil jubilejni koncert. Ob tej priložnosti so zaslužnim podelili Gallusove značke in častno priznanje.


Koncerta se je udeležil tudi Zibelnik Marko, predsednik Četrtne skupnosti Dravlje, ki jim je čestital, ter dejal, da je vesel, ker tako aktivno in uspešno delujejo. Obljubil jim je nadaljnjo vsestransko podporo. Pred tem je Angelca Stanka Škripec, predsednica Pevskega društva Rožmarin orisala pot delovanja Ženskega pevskega zbora in se zahvalila vsem, ki so jih pri njihovem delu spodbujali in podpirali.


V pestrem koncertnem programu v katerem je sodeloval tudi harmonikar Matic Hribar in plesna skupina, ki deluje v okviru Pevskega društva Rožmarin, je pevskemu zboru dirigiral zborovodja Marko Tiran.



Gallusovo častno priznanje je prejela 90-letna Ivanka Stariha, zlato Gallusovo značko pa Olga Kovačič, Vida Medle, Cilka Možina in Milana Peterlin. Vikica Hvalec Zibelnik, Vida Slavič in Angelca Stanka Škripec so prejeli srebrno Gallusovo značko, bronasto pa Valentin Muhič, Metka Novak, Nevenka Šalej in Ivanka Varga.


Pevsko društvo Rožmarin Dravlje je nastalo iz skupinice žena v draveljskem društvu upokojencev, ki so priložnostno zapele bodisi na izletih, družabnih srečanjih ali društvenih občnih zborih. Eden takih pevskih nastopov jim je dal pogum, da so poprosile Marto Gamberger, profesorico glasbe, da bi postala njihova zborovodja.


Leta 1995 je z rednimi vajami začela pevke uvajati v zborovsko petje, jeseni leta 1996 pa je vodstvo zbora prevzel profesor France Demšar. Spomladi leta 1998 se je zbor prvič predstavil s samostojnim koncertom v domačem kraju. Na tem nastopu je dobil tudi uradni naziv Ženski pevski zbor Rožmarin.


Sprva je deloval kot del društva upokojencev v Dravljah, jeseni leta 1998 pa se je na ustanovnem občnem zboru osamosvojil v Pevsko društvo Rožmarin Dravlje. V okviru Društva sedaj deluje Ženski pevski zbor in kot samostojna sekcija, od leta 2012, še plesna skupina Plesna rekreacija, ki združuje seniorje in seniorke, katerih skupni hobi je ples. Prizadevajo si, da bi ustanovili še moški, mešani in mladinski pevski zbor.


Zbor vodi že sedmo leto vodi Marko Tiran. Pod njegovim vodstvom je zbor zelo napredoval. V teh letih je priredil številne koncerte po domovih starejših občanov, dvakrat so nastopali v Zdravilišču Strunjan. Letos pa so že četrtič nastopili na odprtem odru Festivala za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu, tretjič pa so se udeležili tekmovanja upokojenskih pevskih zborov v Vrbljenu pri Igu. Vsako leto sodelujemo tudi na prireditvi »Po Prešernovih stopinjah«, srečanju »Ljubljanskih zborov« in Taboru slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Poleg vsakoletnega premiernega koncerta, sodelujejo še na različnih prireditvah v Četrtni skupnosti Dravlje in drugod.








Besedilo, foto in video: Janez Platiše