ponedeljek, 30. junij 2014

56. Mednarodno ocenjevanje vin Vino Ljubljana

Na Ljubljanskem gradu je od 27. do 29. junija potekalo 56. Mednarodnem ocenjevanju vin Vino Ljubljana. V teh dneh je 40 degustatorjev iz 11 držav ocenjevalo nekaj manj kot 300 vinskih vzorcev iz 19 držav, med njimi tudi vina iz daljne Japonske, Indije, Urugvaja in drugod.

02-DSC_0138

Zmagovalci so bili razglašeni v nedeljo, 29. junija popoldne. Kdo so zmagovalci lahko preberete TUKAJ. Slovesna podelitev in razglasitev z nagradami za zmagovalce z medaljami in diplomami bo na odprtju Vinskega sejma, 3. septembra 2014 na Gospodarskem razstavišču.

01-foto platise-5453“V dneh ocenjevanja sta bila glavni igralec vino in ocenjevalec. Naša naloga je bila, da smo se temeljito posvetili kakovosti vina, vsem parametrom, ki ga okarakterizirajo. Pri svojem delu smo vina vestno ocenili, opisali in nagradili. Pred nami je bilo zahtevno delo.” je dejal Iztok Klenar, predsednik 56. Mednarodnega ocenjevanja vin.

03-foto platise-5611Vino Ljubljana poteka po pravilih OIV, zagotovljena je popolna anonimnost posameznih vzorcev, ocenjujejo jih svetovno priznani degustatorji, je pa tudi tehnično izredno moderno. Vina se ocenjujejo po 100-točkovni metodi, ki jo predlagata OIV in Mednarodna zveza enologov (UIŒ). Točkovna metoda je nadgrajena še z opisnim ocenjevanjem vseh parametrov vina (s profiliranjem posameznih vinskih parametrov in deskriptorji arom). Za ocenjevanje vin se uporablja poseben računalniški program. Degustatorji morajo izpolniti vse tri ocenjevalne faze. Na ocenjevanju v Ljubljani tuji vzorci v povprečju predstavljajo 70 odstotkov vzorcev, 30 odstotkov pa je domačih.

87-DSC_0167 Kot je poudaril mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča, so prepričani, da Slovenija potrebuje Vino Ljubljana za ponovni prodor med pomembne svetovne vinogradniško vinarske države. Tudi zato bo Ljubljana v času vinskega sejma zaživela z Ljubljansko vinsko potjo in drugimi dogodki v središču mesta.

52-foto platise-5563Vinski sejem, ki bo svojih 50 let obeležil na Gospodarskem razstavišču od 4. do 6. septembra. Organizatorji napovedujejo, da bodo poseben poudarek na sejmu namenili ozaveščanju mladih o kulturi pitja oziroma uživanju vina, spremljevalni program pa bo med drugim popestrilo tekmovanje znanih slovenskih osebnosti v poznavanju vin in kulinarike, atraktivni kuharski šovi, predstavile se bodo partnerice uspešnih slovenskih vinarjev. Vina z najvišjimi odličji pa bo mogoče kupiti na posebej označenih prodajnih policah v trgovinah Tuš.

FOTOGALERIJA z ocenjevanja vin na Ljubljanskem gradu Besedilo in foto: Janez Platiše Vir: GR