sreda, 9. julij 2014

Ljubilejno 50. Pivo in cvetje Laško je pred vrati

LAŠKO - V Laškem bo od 17. do 20. julija, potekal že petdeseti festival Pivo in cvetje. Predsednik organizacijskega odbora festivala Matej Oset je povedal, da so priprave na jubilejni festival v zaključni fazi in da se obeta izjemen glasbeni, kulturni ter družabni dogodek, skratka Pivo cvetje bo najboljši žur tega poletja. Vrček laškega piva pa bo še vedno stal 2 evra.



Pivo in cvetje ima že drugo leto dve ključni prizorišči, tradicionalno v Laškem, kjer bo oder Jubilejnik in oder Club, koder si boste lahko ogledali spremljevalni program festivala, in prizorišče Zlatorog v Jagočah, ki predstavlja prostor za pravi poletni festival znotraj festivala. Obisk prireditve je tudi letos brezplačen. Obiskovalci bodo potrebovali vstopnico le za prizorišče Zlatorog, ki je festival v festivalu. 






Za vse, ki boste prišli v Laško s šotorom in si za ogled izbrali prizorišče Zlatorog, je v Jagočah na voljo povsem brezplačno kampiranje. Ne glede na to, ali ste kupili vstopnico za tri ali pa le za en dan. Na tem prizorišču bodo nastopile predvsem tuje glasbene skupine, med drugim DoT, Bajaga & Instrukturi, Parni Valjak, Werefox, Backstage in Elvis Jackon.



Janja Urankar Berčon, direktorica STIK Laško je povedala, da se v okviru festivala obeta bogat etnografski in hortikulturni program, s povorkami godb na pihala, ohcetjo po stari šegi, prikazom življenja kot so ga živeli naši predniki, cvetlične razstave pa šport, otroški živžav in varstvo za otroke. Sodelovalo bo okrog 700 nastopajočih. Nekaj jih tudi iz drugih krajev Slovenije.



V spremljevalnem sklopu prireditve, ki so ga poimenovali V naši vasi se bosta po starih šegah, kot 47 par, poročila nevesta Sebastjana LAH iz Šentruperta nad Laškim in ženin Alen MATEK iz Spodnje Rečice pri Laškem. Poroka bo v nedeljo, 20. julija ob 14. uri, na občinskem dvorišču v Laškem. Prireditev bosta pomagali pripraviti KD Anton Tanc in KUD Šentrupert.



Zelo obiskano in priljubljeno razstavo cvetja bo pripravilo domače hortikulturno društvo skupaj s cvetličarji in ljubitelji cvetja. Vedno pripravijo neponovljivo razstavo izjemnih ter raznolikih cvetličnih aranžmajev. Gre za prave umetnine, zato razstava cvetja sodi med najbolj priljubljene točke družinskih in tudi profesionalnih fotografov.



Pravijo, da take predstave kot je Vodna simfonija v Laškem, ki traja 20 min, ni nikjer v Evropi. Gre za interaktivno (sodejnost) predstavo, ki razkriva čarobni svet barv, svetlobe in avtorske glasbe, v katerem neverjetni vodni efekti, laserski žarki, pirotehnika, tridimenzionalne projekcije ter posebni svetlobni učinki ob spremljavi glasbe, ustvarjajo iluzije in pravljične podobe. Letos bodo v vodne kapljice ujete tudi razglednice Laškega in petdeset let prireditve Pivo in cvetje.



Miloš Rovšnik, pomočnik direktorja SŽ za potniški promet je povedal, da Slovenske železnice tudi letos ostajajo partner festivala Pivo in cvetje. Po zelo ugodnih cenah bodo v treh dneh pripeljali okrog 30 tisoč potnikov. Med festivalom bo poleg rednih vlakov vozilo tudi večje število izrednih vlakov do Laškega in nazaj. Obiskovalci, ki bodo kupili vstopnico bodo lahko kupon na vstopnici zamenjali za brezplačno povratno vozovnico z vlakom s katere koli slovenske železniške postaje. Poudaril je še, da se bodo tisti ki, se bodo v Laško pripeljali z avtom in potem prejeli 'rdeči karton' lahko domov peljali z vlakom brezplačno. Podroben VOZNI RED vlakov si lahko ogledate na naslednji povezavi: http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/slovenija/prireditve-in-koncerti/pivo-in-cvetje



V Laškem bo v času festivala veljal poseben prometni režim, kar pomeni, da bo staro mestno jedro ob določenih urah zaprto za ves promet, zaprli bodo tudi regionalno cesto.

Besedilo: Janez Platiše
Foto: Janez Platiše in Pivo in cvetje Laško