četrtek, 16. oktober 2014

SImbioza giba na podružnični osnovni šoli Hrušica

Tako kot vsako leto, smo se tudi letos na OŠ Božidarja Jakca vključili v projekt Simbioza. Tokrat v Simbiozo giba. Ker je letošnja simbioza gibalno obarvana, smo v našo telovadnico povabili dedke in babice naših učencev, da se jim pridružijo pri uri športa. Naš namen je, da si dve generaciji izmenjata izkušnje, se sproščeno družita ob športu, ki je koristen za vse. 

foto jplatise-9342

Simbiozo giba so v sredo 15. oktobra 2014 na centralni šoli otvorili že tretješolci. V četrtek pa je premiero doživela še podružnična osnovna šola na Hrušici, ki se je nadaljevala še v petek. Prvošolcem so se v velikem številu pridružili njihovi stari starši. Ker nismo želeli zgubljati časa, smo se za ogrevanje igrali igro, ki jo vsi dobro poznamo - "Kdo se boji črnega moža". Igra nas je prijetno ogrela in nasmejala tako, da z nadaljevanjem ni bilo težav in zavor.

foto jplatise-9181

Med razgibavanjem smo postavili spretnostni poligon, na katerem je bilo potrebno premagovati najrazličnejše ovire na čim bolj svojevrsten in iznajdljiv način. Prvošolci so zopet dokazali kako poskočni in hitri so, dedki in babice pa niso prav nič zaostajali in jim brez večjih težav sledili.

foto jplatise-9257

Ugotovili smo, da je lep počep na gredi enako zahteven za obe generaciji, da je tek preko ovir enostaven za vse, da se nizko švedsko skrinjo lahko preskoči, prepleza ali prestopi ter da marsikateri dedek zmore izredno lep preval in da marsikatera deklica do danes ni vedela da ga zna.

foto jplatise-9236Za konec so prvošolčki želeli svoje dedke in babice naučiti še igro, ki je oni v svojih otroških letih niso poznali. V ta namen smo raztegnili igralno padalo ter dokazali, da je kombinacija otroške sproščene razigranosti in zrele umirjene izkušenosti lahko pravi recept za dosego skupnih ciljev. S pomočjo padala smo delali veter, se skrivali pod njim, tekli okoli njega in ga na koncu spremenili v veliko ponev za peko pokovke. Učna ura je v odličnem vzdušju prehitro minila. Zadovoljni so bili tako otroci kot tudi dedki in babice ter učitelji. Takoj smo vsi zbrani začutili potrebo po ponovnem tovrstnem druženju tako, da se bomo ob podobni priložnosti zopet srečamo.

 
Besedilo: Andrej Zrimšek
Foto: Janez Platiše